Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

USA priznali: Vojna s Iránom je na spadnutie, Pentagon je pripravený!

Leon Panetta
Leon Panetta (Zdroj: TASR)

WASHINGTON - Americký minister obrany Leon Panetta vyhlásil, že Spojené štáty sú pripravené urobiť čokoľvek, aby zabránili Iránu vo vývoji atómovej zbrane. Do úvahy v prípade, že to bude nevyhnutné, pripadá aj vojenské riešenie.

"Radšej by sme situáciu riešili diplomaticky, ale keď to inak nepôjde, zasiahneme vojensky," uviedol Panetta. Potvrdil tak skoršie slová amerického ambasádora v Izraeli Dona Shapira, ktorý sa nechal počuť, že "USA majú k dispozícii vojenský pohotovostný plán, ktorý použijú vtedy, ak zlyhajú diplomatické rokovania".

Iránsky hovorca ministerstva zahraničných vecí Rámín Mehmánparast jadrový program bráni. "Máme na neho právo a mali by sme pokračovať v rokovaniach." Izraelský minister obrany Ehud Barak ale tvrdí, že Irán si "vyjednávaniami len kupuje čas a stojí v ceste Washingtonu a Tel Avivu".

Západ taktiež žiada, aby Irán zvážil zastavenie 20-percentného obohacovania uránu. Podľa Mehmánparasta bola krajina nútená k tomu pristúpiť po tom, čo mu svetové veľmoci zamietli dodávky paliva pre medicínsky reaktor v Teheráne. Okrem toho sa Irán ostro stavia aj proti sankciám, ktoré na neho uvalili.

Prípadný vojenský zásah v Iráne by okrem problému protiraketovej obrany ovplyvnil aj vzťahy s Ruskom. "Dostali by sme sa do stavu aktívnej studenej vojny," reagoval riaditeľ geopolitických výskumov v Rusku Leonid Ivašov. Moskva sa domnieva, že jedinou cestou, ako zmierniť napätie medzi oboma stranami, je, keď Irán splní požiadavky OSN a výmenou za to Bezpečnostná rada a západné štáty postupne zmiernia sankcie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu