Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

V Sýrii to vrie: Povstalci bránia evakuácii civilistov!

Povstalci bránia evakuácii civilistov z Homsu
Povstalci bránia evakuácii civilistov z Homsu (Zdroj: SITA)

DAMASK - Sýrska vláda v utorok obvinila ozbrojených protivníkov v meste Homs, že využívajú tamojších obyvateľov ako "živé štíty" a bránia ich evakuácii do bezpečia.

Podľa vyhlásenia ministerstva zahraničných vecí, z ktorého citovala štátna tlačová agentúra SANA, sa vládne orgány snažili "uľahčiť odchod nevinných občanov" v spolupráci s pozorovateľskou misiou OSN a miestnymi úradmi. "Misia OSN však nedokázala splniť tento cieľ, keďže ozbrojené teroristické skupiny jej úsilie zablokovali," dodáva ministerstvo. Snaha presunúť obyvateľov nepokojného Homsu do bezpečnejších oblastí podľa neho trvá už týždeň. Damask v tejto súvislosti vyzýva "všetkých, čo majú možnosť, aby tlačili na ozbrojené skupiny, nech sa nezameriavajú na nevinných civilistov".

Západ krviprelievanie v Sýrii pripisuje tamojšiemu vládnemu režimu, ten však zo zabíjania civilistov obviňuje protivládnych povstalcov, pre ktorých používa označenie "ozbrojené teroristické skupiny". Exilová opozičná koalícia Sýrska národná rada cez víkend vyhlásila, že Homs oblieha okolo 30-tisíc vládnych vojakov a provládnych militantov a obyvateľom hrozí masakra.

Sýrska organizácia na monitorovanie ľudských práv so sídlom v Británii hovorí o asi tisícke uväznených rodín a každodennom ostreľovaní povstaleckých pozícií v meste i jeho okolí. Opoziční aktivisti tiež upozorňujú na míňajúce sa zásoby potravín a výpadky v dodávkach vody a elektriny.

Šéf misie OSN Robert Mood v nedeľu vyzval bojujúce strany, aby "umožnili ženám, deťom, starým a zraneným opustiť konfliktné zóny bez akýchkoľvek podmienok a zaistili ich bezpečnosť".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu