Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Jobbik: Ľavica je nepriateľom ľudstva, Maďarsko musí vystúpiť z EÚ

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BUDAPEŠŤ – Nepriateľom ľudstva v súčasnosti je ľavica. V Európe vedie "najľavicovejšiu" politiku Európska únia, vyhlásil dnes v Budapešti podpredseda opozičného Hnutia za lepšie Maďarsko-Jobbik Levente Murányi, podľa ktorého cieľom ľavice je "zbúranie kresťanskej Európy bielych ľudí".

Podľa maďarskej tlačovej agentúry MTI Murányi v panelovej diskusii politikov Jobbiku pred niekoľkými stovkami poslucháčov pri príležitosti dnešného štátneho sviatku Maďarska na Margitinom ostrove vyjadril poľutovanie nad skutočnosťou, že v Maďarsku neexistuje extrémna pravica.

Ďalší podpredseda Jobbiku Elöd Novák v diskusii zdôraznil, že Maďarsko musí vystúpiť z EÚ, pretože "Spojené štáty európske", ktoré sa teraz formujú, sú pre Jobbik neprijateľné. Ďalší politici extrémistickej opozičnej strany kritizovali vládu Viktora Orbána za zníženie podpory pre Maďarov žijúcich za hranicami.

Poslanec István Szávay pripomenul, že Izrael zrušil pozvanie pre predsedu maďarského parlamentu Lászlóa Kövéra za jeho úlohu pri organizovaní znovupochovania maďarského spisovateľa Józsefa Nyiröa, ktorý pochádzal zo Sedmohradska a spolupracoval s fašistickou stranou Šípové kríže Ferenca Szálasiho.

Podľa Szávayho sa po tomto izraelskom kroku maďarský prezident János Áder "na kolenách odplazil" na pamätnú konferenciu o Raoulovi Wallenbergovi v Jeruzaleme. Takýto servilný postoj podľa Szávayho charakterizuje celú maďarskú diplomaciu.

Szávay tiež ostro kritizoval vládne strany Maďarský občiansky zväz-Fidesz a Kresťanskodemokratickú ľudovú stranu (KDNP) za to, že sa nechcú púšťať do riešenia rómskej problematiky. "Namiesto toho si iba kúpia zopár Rómov a posadia ich do parlamentu," konštatoval poslanec Jobbiku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu