Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Maďari sa cítia podvedení, od Orbána čakali iné

Viktor Orbán
Viktor Orbán

BUDAPEŠŤ – Maďari sa cítia podvedení, pretože od vlády Viktora Orbána a od Maďarského občianskeho zväzu-Fidesz očakávali niečo iné. Namiesto sľubovanej tvorby pracovných miest je dnes viac ľudí bez práce ako bolo pred dvoma rokmi a namiesto hospodárskeho rastu je prepad ekonomiky, vyhlásil dnes v parlamente predseda strany a frakcie Maďarskej socialistickej strany (MSZP) Attila Mesterházy.

V parlamentnej diskusii o dvojročnom pôsobení vlády šéf socialistov navrhol politikom Fideszu, aby sa spýtali obyčajných ľudí na stav krajiny, ktorý je diametrálne iný, ako to vidia a vykresľujú vládni politici.

Mesterházy pripomenul, že vďaka ich diletantskej politike sa pozastavili investície, namiesto znižovania daní zaviedli za 25 mesiacov 25 nových druhov daní.

Ľavicový politik ostro kritizoval vládnu politiku v oblasti zdravotníctva, školstva, sociálnych vecí a kultúry. Podľa Mesterházyho kvôli budovaniu Orbánovej „zakrádajúcej sa diktatúry“ sa z Maďarska stala najslabšia demokracia Európskej únie. „Sme bližšie k Bielorusku než k Rakúsku,“ konštatoval predseda MSZP a poznamenal, že 80 percent všetkých voličov a 38 percent voličov Fideszu v prieskumoch prezentovalo názor, že Maďarsko ide zlým smerom.

Vládni politici zdôrazňovali, že Fidesz musel krajinu zachrániť pred „gréckou“ cestou. Podľa slov predsedu frakcie Fideszu Antala Rogána, kým Gréci sa nedostali von z krízy, Maďari môžu byť hrdí na to, že sa im podarilo uzatvoriť obdobie stabilizácie.

Podľa Rogána sa podarilo dodržať cieľ deficitu, znížiť schodok rozpočtu a aj zadlženie štátu. Vládny politik zdôraznil, že za Orbánovej vlády sa podarilo zaviesť spravodlivejšie rozloženie daňového zaťaženia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu