Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Súdny znalec: Dieťa z táboriska v roku 1980 vzal dingo

Ilustračné foto
Ilustračné foto

CANBERRA - Austrálsky súdny znalec dnes rozhodol, že dieťa z táboriska Outback v roku 1980 zobral divý pes dingo. Uzavrel tak prípad, ktorý rozdelil krajinu a viedol k neoprávnenému odsúdeniu matky z vraždy.

Verdiktom koronera sa skončilo v poradí štvrté pojednávanie vo veci zmiznutia deväťtýždňovej Azarie. Jej matka, Lindy Chamberlainová od začiatku hovorila, že dcéru vzal dingo, napriek tomu ju odsúdili za vraždu, neskôr ju obvinení zbavili. Chamberlainová bola v súdnej sieni spolu s manželom Michaelom, ktorí po oznámení rozhodnutia neskrývali dojatie.

"Veľmi sa nám uľavilo, že táto sága sa skončila," povedala novinárom v meste Darwin zaslzená, ale usmiata Chamberlainová.

Azaria zmizla z táboriska pri Ayers Rock, červenom skalnom monolite v austrálskej púšti, ktorý pôvodní obyvatelia nazývajú Uluru. Prípad medzinárodne preslávil film Výkrik do tmy z roku 1988.

Mnohí Austrálčania spočiatku neverili, že dingo mohol byť dosť silný, aby odniesol dieťa. Verejná mienka sa obrátila proti manželom, niektorí ľudia dokonca na Chamberlainovú pľuli a pred jej domom zavýjali ako dingovia.

V tom čase podobný útok dinga nezaznamenali, v ostatných rokoch však divým psom pripísali zodpovednosť za tri smrteľné útoky na deti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu