Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

V Grécku to vrie: Politik v priamom prenose prefackal kolegyňu!

Ilias Kasidiaris neudržal nervy na uzde
Ilias Kasidiaris neudržal nervy na uzde (Zdroj: YouTube)

ATÉNY - Hovorca gréckych neonacistov zo strany Zlatý úsvit dnes ráno fyzicky napadol v priamom prenose dve ľavicové političky. Na jednu vylial pohár vody a druhú prefackal. Aténska prokuratúra nariadila po incidente, ktorý vyvolal na mediálnej a politickej scéne veľký rozruch, jeho okamžité zatknutie, informovali grécke servery.

V televízii Antenna neudržal na uzde svoje nervy Ilias Kasidiaris (31), ktorého počas vášnivej debaty rozhnevala najprv zástupkyňa Koalície radikálnej ľavice (SYRIZA) Rena Doruová. Vylial na ňu pohár vody po tom, čo vyhlásila, že krajina prechádza krízou demokracie, keď sa do gréckeho parlamentu po májových voľbách dostali ľudia, ktorí krajinu vrátia o 500 rokov späť. Myslela tým zástupcov Zlatého úsvitu, ktorí so skoro siedmimi percentami hlasov prekvapivo obsadili 21 miest v 300-člennom zhromaždení.

Po tomto výstupe sa voči nemu ostro ohradila komunistická zástupkyňa a niekdajšia známa novinárka Liana Kanelliová, ktorá do neho strčila rukou s výzvou, aby ihneď odišiel. Bývalý príslušník špeciálnych jednotiek sa proti staršej žene začal oháňať rukami a uštedril jej niekoľko faciek napriek zasahujúcemu moderátorovi.

Kasidiaris bol medzi pozvanými hosťami všetkých siedmich politických strán, ktoré sa v máji dostali do parlamentu. Ten sa ale zišiel v jeden deň, aby sa ten nasledujúci znovu rozpustil po tom, čo sa pri súčasnom rozložení síl žiadnej strane nepodarilo vytvoriť funkčnú vládnu koalíciu.

Po krátkej reklamnej pauze debata pokračovala už bez Kasidiarisa. Kanelliová vyslovila ľútosť nad incidentom a vyzvala voličov, ktorí v máji dali svoj hlas Zlatému úsvitu, aby svoje rozhodnutie pri opakovaných voľbách 17. júna prehodnotili. "Pre mňa bola táto facka poctou. Nech si ho užije matka, ktorá ho porodila," podotkla politička.

Incident odsúdili všetky demokratické strany. "Tento útok je útokom na každého demokratického občana," reagoval okrem iného hovorca gréckej vlády.

Vinou pokračujúcej ekonomickej krízy v Grécku, ktoré je už päť rokov v hospodárskom poklese, zaznamenal Zlatý úsvit počas predvolebnej kampane raketový nárast popularity kvôli sľubom ráznych a jednoduchých opatrení. Jeho členovia na seba upozornili okrem útokov na ilegálnych prisťahovalcov, ktorým sa prisudzuje vina za rast zločinnosti v krajine, tiež príkladnou starostlivosťou o starých a nemohúcich občanov, ktorým poskytovali ochranu pri výbere dôchodkov, alebo robili nákupy v supermarketoch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu