Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Rumunský premiér Ponta: Nenecháme sa vyprovokovať Maďarskom!

Victor Ponta
Victor Ponta

BUDAPEŠŤ – Rumunsko musí ukázať Maďarsku, že je "múdrejšie a racionálnejšie" a že sa nenechá vyprovokovať, vyhlásil dnes v Bukurešti rumunský premiér Victor Ponta v súvislosti s neželanou návštevou predsedu maďarského parlamentu Lászlóa Kövéra.

Kövér v utorok pricestoval do Rumunska podporiť vo volebnej kampani Maďarskú občiansku stranu (MPP) aj napriek tomu, že predsedovia oboch komôr rumunského parlamentu - Vasile Blaga a Roberta Anastase - ho vyzvali v pondelok otvoreným listom, aby odložil návštevu až na obdobie po komunálnych voľbách.

Podľa maďarskej tlačovej agentúry MTI Ponta v úvode schôdzky svojej vlády dnes povedal, že Kövérova návšteva Sedmohradska má "dlhodobý cieľ". Premiér poďakoval ministrom vnútra a zahraničných vecí za postoj, ktorý zaujali voči „provokačnému a nezodpovednému“ správaniu sa predsedu maďarského parlamentu a požiadal ich, aby voči nemu boli aj naďalej "rozhodní".

"Musíme ukázať, že sme racionálnejší a múdrejší, nenecháme sa provokovať, ani nebudeme napínať struny. Takéto provokácie majú dlhodobý cieľ, my si musíme chrániť svoje národné záujmy a identitu," povedal Ponta.

Kövér spolu so štátnym tajomníkom maďarského ministerstva zahraničných vecí Zsoltom Némethom absolvujú v Sedmohradsku do konca tohto týždňa niekoľko vystúpení v rámci volebnej kampane MPP. Kövér vyvolal nevôľu rumunského vedenia vyhlásením ku krokom Rumunska v záležitosti znovupochovania Nyiröa. Spisovateľa plánovali pochovať v nedeľu 27. mája v rumunskom Odorheiu Secuiesc.

Napokon z aktu po zásahu rumunských úradov bolo iba spomienkové zhromaždenie, na ktorom bol prítomný aj predseda maďarského parlamentu. Kövér kroky rumunskej vlády, ktorá deklarovala, že nemôže tolerovať oslavovanie ľudí, ktorí boli nepriatelia Rumunska, antisemiti a sympatizanti fašizmu, označil za neprívetivé, necivilizované a barbarské.

Rumunský premiér Victor Ponta v nedeľu vyhlásil, že povinnosťou maďarského premiéra Viktora Orbána by bolo dištancovať sa od vyhlásení Kövéra a ospravedlniť sa v mene Maďarska.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu