Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nemeckí lekári: Zdravotný stav Tymošenkovej sa mierne zlepšil

Julia Tymošenková
Julia Tymošenková

BERLÍN - Zdravotný stav väznenej ukrajinskej expremiérky Julie Tymošenkovej sa mierne zlepšil, napriek komplikáciám spojeným s jej liečbou na Ukrajine, informovali dnes nemeckí lekári.

Riaditeľ berlínskej univerzitnej nemocnice Charité Karl Max Einhäupl po vyšetrení pacientky, trpiacej chronickými bolesťami chrbta, dospel k záveru, že liečba dopomohla k zvýšeniu jej mobility.

"Bolesť je už o trochu menšia, ale úplne sa nestratila," konštatoval profesor Einhäupl na tlačovej konferencii v Berlíne.

Renomovaný neurológ Tymošenkovú osobne vyšetril v nemocnici vo východoukrajinskom Charkove, kde na liečbu 51-ročnej političky dohliadajú jeho berlínski kolegovia.

Podľa Einhäupla je však liečebný proces v prísne stráženej nemocnici v Charkove spojený s komplikáciami. Tymošenková totiž nedôveruje ukrajinským lekárom a vytrvalo odmieta odbery krvi. Nemeckí špecialisti s ňou pritom nikdy nemôžu zostať sami.

Líderku prozápadnej Oranžovej revolúcie z roku 2004 odsúdili vlani na sedem rokov väzenia za prekročenie premiérskych právomocí, čo Západ odsúdil ako politicky motivovaný verdikt. Tymošenkovej zdravotný stav sa od uväznenia v auguste 2011 prudko zhoršil. Dlhodobo trpí akútnymi problémami s medzistavcovou platničkou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu