Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Moskovská polícia zatkla desiatku gay aktivistov

Zatknutí gay aktivisti v Moskve Zobraziť galériu (6)
Zatknutí gay aktivisti v Moskve

MOSKVA - Ruská polícia zatkla dnes približne desiatku demonštrantov, dožadujúcich sa práva usporiadať v Moskve pochod homosexuálov. Spolu s nimi zadržala aj niekoľko aktivistov z radov pravoslávnej cirkvi.

Polícia oznámila, že kresťania sa dostali do potýčky s protestujúcimi pred budovou mestskej radnice. Homosexualita bola v roku 1993 v Rusku dekriminalizovaná, ale protihomosexuálne nálady zostávajú v spoločnosti stále silné, všíma si agentúra AP.

Aktivisti už dlhší čas spisujú petície vedeniu mesta Moskva, aby im umožnilo zorganizovať pochod gayov, ich žiadosti boli však vždy zamietnuté. Bývalý moskovský starosta Jurij Lužkov opísal pochody homosexuálov ako "satanistické", zatiaľ čo súčasný starosta Sergej Sobianin sa nechal počuť, že nesúhlasí s manifestáciami gayov, pretože takéto zhromaždenia by mohli urážať náboženské cítenie mnohých Rusov.

Gay aktivistka Galina Kapturová na dnešnom proteste uviedla, že sa zdá, akoby sa moskovské úrady domnievali, že homosexualita je nákazlivá a pochod gayov by ju rozšíril.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu