Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Mladík začal strieľať zo strechy na ľudí: 2 mŕtvi, 7 zranených

Streľba vo Fínsku si vyžiadala dve obete Zobraziť galériu (3)
Streľba vo Fínsku si vyžiadala dve obete (Zdroj: SITA)

HELSINKI - Ozbrojený 18-ročný mladík zabil dnes na juhu Fínska dvoch ľudí a ďalších siedmich zranil, oznámila miestna polícia.

K streľbe došlo v noci nadnes v malom meste Hyvinkää, asi 50 kilometrov severne od fínskej metropoly Helsinki. Mladý muž oblečený v maskovacom oblečení začal strieľať zo strechy budovy v centre mesta na ľudí stojacich pred miestnou reštauráciou.

Páchateľovi sa podarilo ujsť z miesta činu, polícia ho však o niekoľko hodín zadržala. Pri zatýkaní nekládol žiaden odpor. Našli u neho dve strelné zbrane vrátane loveckej pušky, na ktorých držbu nemal povolenie. 

Podľa vyšetrovateľov si mladík, ktorý dosiaľ nebol trestne stíhaný, zrejme vybral svoje obete náhodne a pri útoku nemal ďalších komplicov. Motív jeho činu nateraz nie je známy.

O život prišla priamo na mieste 18-ročná žena. Ďalší 18-ročný muž podľahol strelným zraneniam po prevoze do nemocnice. V kritickom stave je 23-ročná členka policajnej hliadky privolanej na miesto činu

Medzi obeťami streľby boli podľa fínskych médií viacerí hráči lokálneho basketbalového klubu, ktorí si vyšli do mesta po piatkovom víťaznom zápase.

Fínsko je medzi štátmi s najvyšším počtom majiteľov zbraní na svete. Podľa oficiálnych štatistík je ich v 5,4-miliónovej krajine približne 650.000. Po sérií krvavých útokov z posledných rokov však fínske úrady vlani sprísnili legislatívu upravujúcich držbu zbraní.

V roku 2008 22-ročný fínsky študent zastrelil na škole v meste Kauhajoki desať ľudí a napokon aj seba. Necelý rok predtým sa zastrelil 18-ročný mladík po tom, usmrtil osem ľudí na strednej škole v meste Jokela.  

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu