Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Washington: Maďarská extrémna pravica sa posilňuje a šíri nenávisť

Jobbik
Jobbik

BUDAPEŠŤ – Extrémna pravica v Maďarsku sa v roku 2011 posilnila. Polovojenské organizácie robia verejné kampane, ktorých cieľom je zastrašovanie a šírenie nenávisti voči Rómom a iným menšinám – cituje internetové vydanie maďarského denníka Népszabadság zo zverejnenej správy americkej diplomacie o stave ľudských práv.

Medzi najvážnejšie problémy vlaňajšieho roka v Maďarsku zaradila správa spoločenskú segregáciu, diskrimináciu Rómov a násilnú extrémnu pravicu. Diskriminácia Rómov podľa rezortu diplomacie USA ďalej zhoršila ich prístup ku vzdelávaniu, zamestnávaniu a k zdravotníckej starostlivosti.

Maďarská vláda začala aplikovať zákon, ktorý obmedzuje slobodu tlače, čo vo všeobecnosti posilňuje vplyv vlády na médiá. Popritom parlament prijal novú ústavu a vyše 20 ústavných zákonov. Zákony týkajúce sa justičného systému, cirkví a slobody tlače vzbudzujú obavy, pretože môžu podkopať demokratické inštitúty krajiny tým, že zrušili systém protiváh a bŕzd, píše sa v správe.

Maďarská polícia používa prehnane veľkú silu voči podozrivým, najmä voči Rómom. Ďalším problémom v oblasti ľudských práv je príliš rozsiahla právomoc, ktorá môže viesť k samocenzúre. Podľa správy negatívom v Maďarsku je prepúšťanie zamestnancov verejnoprávnych médií, čoraz zaujatejšie spravodajstvo v týchto médiách, či vymenovanie blízkej známej premiéra Viktora Orbána Tünde Handóovej za šéfku Celoštátneho súdneho úradu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu