Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Rusko vráti Poľsku vrak prezidentského lietadla do niekoľkých mesiacov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

VARŠAVA - Rusko vráti vrak poľského prezidentského lietadla, ktoré sa v roku 2010 zrútilo v ruskom meste Smolensk, do niekoľkých mesiacov. Oznámila to dnes vo Varšave predsedníčka hornej komory ruského parlamentu Valentina Matvijenková.

Lietadlo havarovalo 10. apríla 2010 a pri nešťastí prišlo o život všetkých 96 pasažierov, vrátane poľského prezidenta Lecha Kaczynského a jeho manželky.

Matvijenková dodala, že ruské vyšetrovania havárie by mali byť ukončené v nasledujúcich niekoľkých mesiacoch. Potom, v súlade s ruskými zákonmi, Rusko okamžite vráti vrak Poľsku.

"Ubezpečujem, že Rusko je odhodlané vrátiť vrak lietadla v najskoršom možnom termíne," zdôraznila predsedníčka Rady Ruskej federácie Matvijenková.

Počas rozhovorov s Matvijenkovou poľský premiér Donald Tusk povedal, že kým nebude záležitosť vyriešená, bude hádzať tieň na poľsko-ruské vzťahy.

Tusk a Matvijenková diskutovali aj o dvojstranných vzťahoch, vrátane ekonomickej spolupráce, bezvízového styku, pohraničnej doprave a výmenných pobytoch mládeže. Napísal to vo vyhlásení tlačový úrad poľskej vlády. Informácie priniesla poľská tlačová agentúra PAP.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu