Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Obama podporil homosexuálne sobáše, Romney protestuje

Barack Obama
Barack Obama

WASHINGTON - Americký prezident dnes vyhlásil, že podporuje sobáše párov rovnakého pohlavia. Po niekoľkých mesiacoch tak vyjasnil svoj postoj k otázke, ktorá rozdeľuje prezidentských kandidátov a môže mať značný vplyv na výsledok novembrových volieb.

Obama v rozhovore pre televíznu stanicu ABC uviedol, že dospel k názoru, ktorý ho utvrdil v tom, že páry rovnakého pohlavia by mali mať možno zosobášiť sa. Americký prezident podotkol, že k tomuto názoru dospel postupne po rokoch zamýšľania sa nad touto otázkou, ako aj po rozhovoroch s priateľmi a rodinou.

Obama doteraz zväčša nejednoznačne tvrdil, že jeho názor na homosexuálne sobáše sa vyvíja. Toto stanovisko znepokojovalo organizácie bojujúce za práva homosexuálov, ktoré sa vo svojej kampani nemohli oprieť o podporu najvyššieho predstaviteľa USA.

Romney je stále proti homosexuálnym sobášom


Republikánsky uchádzač o post prezidenta USA Mitt Romney v stredu opätovne vyjadril názor, že manželstvo by malo byť zväzkom iba medzi mužom a ženou. Tento postoj podľa vlastných slov zastáva odvtedy, ako začal kandidovať za prezidenta.

Romney uviedol, že sobáše párov rovnakého pohlavia sú veľmi citlivou témou. Povedal to po tom, ako demokratický prezident Barack Obama vyhlásil, že sobáše homosexuálov by sa mali povoliť. Takúto podporu homosexuálnym sobášom vyjadril Obama ako prvý prezident Spojených štátov v dejinách. Podľa prieskumov sú USA v tejto otázke rovnomerne rozdelené.

Ako dodal Romney, správy naznačujú, že Obama svoj postoj v tejto veci zmenil. Podľa republikána by mali mať štáty možnosť rozhodnúť sa, či budú poskytovať právne výhody homosexuálnym párom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu