Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Novým premiérom Ruskej federácie sa stal Medvedev

Vladimir Putin a Dmitrij Medvedev počas inaugurácie
Vladimir Putin a Dmitrij Medvedev počas inaugurácie

MOSKVA - Dolná komora ruského parlamentu v utorok podľa očakávaní schválila pondelkový návrh nového prezidenta Vladimira Putina a potvrdila jeho predchodcu Dmitrija Medvedeva do funkcie premiéra. Za rodáka z Petrohradu hlasovalo 299 ruských zákonodarcov, proti sa postavilo 144.

Medvedev, ktorý sa stal prezidentom v roku 2008 po ústavou vynútenom odchode Putina, viedol vládnu stranu Jednotné Rusko do decembrových parlamentných volieb ako líder jej kandidátky.

V poradí tretí ruský prezident Dmitrij Medvedev obsadil najvyšší post Ruskej federácie (RF) 7. mája 2008. Jeho funkčné obdobie na poste hlavy štátu vypršalo v pondelok 7. mája, kedy ho vo funkcii nahradil opäť Vladimir Putin. Dmitrij Medvedev vyhral prezidentské voľby z 2. marca 2008 ako zástupca politickej strany Jednotné Rusko (ale nie jej člen), podporovanej Kremľom. Nahradil vtedy Vladimira Putina, ktorý vládol krajine dve funkčné obdobia, od roku 2000.

Na najvyšší post v krajine Medvedeva navrhol Vladimir Putin, s ktorým sa poznali a spolupracovali 17 rokov, či už na radnici Petrohradu, alebo v Kremli. Medvedev mal v čase zvolenia za prezidenta RF 42 rokov. Do Kremľa išiel s rekordným mandátom, v prezidentských voľbách 2008 mu vyjadrilo podporu viac ako 50 miliónov Rusov. Za vtedajšieho prvého vicepremiéra hlasovalo viac ako 70 percent zúčastnených voličov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu