Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Kyjev ruší jaltský summit bojkotovaný kvôli Tymošenkovej

Tymošenková
Tymošenková

KYJEV - Ukrajinská vláda sa v reakcii na hromadné odmietnutie pozvánok rozhodla zrušiť víkendový termín konania stredoeurópskeho summitu na Jalte.

Podľa utorkového stanoviska ukrajinského ministerstva zahraničných vecí sa vláda v Kyjeve v "súvislosti s faktom, že európski lídri nie sú schopní zúčastniť sa", rozhodla vrcholné stretnutie hláv štátov odložiť na "neskorší termín". Prezidenti odmietli účasť pre údajne zlé zaobchádzanie s väznenou expremiérkou Julijou Tymošenkovou.

Na májový stredoeurópsky summit na krymskej Jalte odmietli v uplynulých dňoch a týždňoch prísť prezidenti Bulharska, Českej republiky, Čiernej Hory, Estónska, Chorvátska, Lotyšska, Maďarska, Nemecka, Rakúska, Slovinska a Talianska. Účasť naopak potvrdili lídri Poľska, Slovenska a Litvy, ktorej prezidentke Dalii Grybauskaitéovej mal jej ukrajinský náprotivok Viktor Janukovyč prisľúbiť stretnutie s Tymošenkovou, ktorá si vo väznici v Charkove odpykáva sedemročný trest, ktorý dostala po tom, čo súd dospel k záveru, že vo vysokej funkcii uzavrela pre Ukrajinu nevýhodnú zmluvu o dodávkach ruského plynu. Zo zahraničia sa ale ozýva kritika, že politička je prenasledovaná svojimi politickými oponentmi.

Tymošenková mala byť dnes prevezená z charkovského väzenia do miestnej civilnej nemocnice, kde má pod dohľadom nemeckých expertov podstúpiť liečbu ochorenia chrbtice. Podľa agentúry DPA však Tymošenková

Prezident SR Ivan Gašparovič v súvislosti so zrušením summitu lídrov krajín strednej a východnej Európy v Jalte vyjadril nádej, že Ukrajina dokáže konštruktívne vyriešiť problémy, ktoré viedli k odloženiu vrcholnej schôdzky. Ako TASR informoval hovorca hlavy štátu Marek Trubač, zrušenie summitu dnes Gašparovičovi telefonicky oznámil ukrajinský prezident Viktor Janukovyč.dnes povedala, že sa chce najskôr poradiť so svojimi právnikmi a nevylúčila, že sa nechá transportovať v stredu.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu