Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Grécko má novú vládu, strany sa dohodli na trojčlennom kabinete

Ilustračné foto
Ilustračné foto

ATÉNY - Grécke parlamentné strany sa napokon predsa len dohodli na vytvorení novej vlády, ktorá by mala fungovať najmenej dva roky. V nedeľu to po rokovaniach s prezidentom Károlosom Papoúliasom potvrdil líder radikálnych ľavičiarov z hnutia SYRIZA Aléxis Tsípras.

Jeho strana však podľa jeho slov nebude súčasťou nového kabinetu. Ten bude pozostávať z víťaznej konzervatívnej Novej demokracie, socialistického PASOK-u a proeurópskej malej strany Demokratická ľavica (Dimar).

Samotný Papoúlias však dohodu o novej vláde zatiaľ neoznámil. Ak sa potvrdia Tsíprasove slová, Grécku napokon predsalen bude vládnuť koalícia, ktorá súhlasí s pokračovaním reforiem na ozdravenie verejných financií. Tie sú podmienkou na čerpanie ďalších pôžičiek zo strany Európskej únie a Medzinárodného menového fondu.

 

Najmenšia grécka parlamentná strana Demokratická ľavica (Dimar) však poprela predošlé správy o tom, že sa s konzervatívcami z víťaznej Novej demokracie a socialistami z hnutia PASOK dohodla na sformovaní vlády. Dimar to však označuje za lož. "Je to hanebné... Ide o ohováranie a lži," reagovala strana, ktorá v gréckom zákonodarnom zbore disponuje len 19 poslancami.

Šance na to, že Grécko sa predsa len vyhne ďalším predčasným voľbám, sú tak opäť nejasné. Prezident Károlos Papoúlias s lídrami všetkých parlamentných strán vrátane radikálnych neonacistov z Nového úsvitu rokuje už celý deň. Nie je jasné ani to, či Grécku bude vládnuť koalícia, ktorá súhlasí s pokračovaním reforiem na ozdravenie verejných financií. Tie sú podmienkou na čerpanie ďalších pôžičiek zo strany Európskej únie a Medzinárodného menového fondu, bez ktorých by krajina pravdepodobne skrachovala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu