Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Radosť francúzskych socialistov: Do kresla prezidenta zasadne Hollande

Zobraziť galériu (5)

PARÍŽ – Po uzavretí volebných miestností, krátko po 20. hodine priniesli francúzske média informácie o víťazovi prezidentských volieb v krajine. Na námestí Bastily vypukli bujaré oslavy.

Novozvolený prezident vo svojom prvom príhovore po oznámení čiastkových oficiálnych výsledkov vyzval na zjednotenie Francúzov po napínavých a rozdeľujúcich voľbách.
"Príliš veľa sporov, urážok, roztržiek a množstvo ukrajovania rozdelilo našich občanov. Budem prezidentom všetkých," vyhlásil Hollande svojim podporovateľom zhromaždeným v meste Corréze, ktoré ako poslanec doteraz zastupoval v Národnom zhromaždení.

"Dnes jestvuje jediné Francúzsko, jeden národ, zjednotený na spoločnej ceste," konštatoval 57-ročný Hollande.

Radosť francúzskych socialistov: Do
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Francois Hollande, kandidát Socialistickej strany (PS), porazil v druhom kole prezidentských volieb úradujúceho prezidenta Nicolasa Sarkozyho. Podľa najnovších oficiálnych čiastkových výsledkov, po spočítaní 72 percent odovzdaných hlasov, získal Hollande 51,07 percenta hlasov. Volebná účasť sa odhaduje na 80 až 82 %, čo je o niečo viac ako v prvom kole pred dvoma týždňami.

"Je to veľké šťastie, končí 17 ročná vláda pravice v Elysejskom paláci," oznámil hovorca Hollandovej Socialistickej strany Benoît Hamon. Pravdou je, že socialisti boli pri moci v rokoch 1997 až 2002, keď s pravicovým prezidentom Jacquesom Chirakom vládla socialistická garnitúra premiéra Lionela Jospina.

Radosť francúzskych socialistov: Do
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Hollandovi stúpenci sa zhromaždili na parížskom námestí Bastily, ktoré je v ponímaní francúzskej  revolúcie symbolickým miestom ľavice. Rovnako oslavujú aj pred sídlom strany.

Radosť francúzskych socialistov: Do
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

François Hollande by mal nastúpiť do úradu najneskôr 15. mája. Ak  pred časom uviedol, jeho prvá zahraničná cesta povedie do Nemecka. Nepôjde však o žiaden boj proti Nemecku pod vedením kancelárky Angely Merkelovej, ale o to, nájsť spoločný postup.

Podľa šéfa ČSSD, Bohuslava Sobotku je víťazstvo Françoisa Hollanda dôležité pre celú európsku ľavicu. „Po úspechu sociálnych demokratov v Dánsku a na Slovensku ide o kľúčový signál obratu a nádeje pre všetkých, ktorí chcú spravodlivejšiu a sociálne únosnejšiu reakciu na dlhovú krízu," uviedol vo vyhlásení Sobotka.

Hollande sa netají tým, že chce zvýšiť dane pre veľké korporácie aj obyvateľov, ktorí zarobia viac ako jeden milión eur ročne. Zároveň chce zvýšiť minimálnu mzdu, vytvoriť pracovné miesta pre 60 tisíc nových učiteľov a znížiť dôchodkový vek z 62 na 60 rokov pre niektoré robotnícke profesie. 

Radosť francúzskych socialistov: Do
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Sarkozy sa stáva druhým prezidentom Francúzka, ktorý neobhájil svoju funkciu. Už oznámil, že v júni nepovedie svoju stranu do parlamentných volieb. „Francúzky ľud si zvolil. Šlo o demokratickú voľbu a ja ju rešpektujem,“ oznámil Nicolas Sarkozy s tým, že s Hollandom telefonoval a poprial mu veľa šťastia pri riešení neľahkých úloh. „Nesiem za túto prehru plnou zodpovednosť,“ dodal doterajší prezident.

Obaja rivali bojovali o voliča do poslednej chvíle. Predovšetkým Sarkozy sa cez protiimigračnú rétoriku snažil na svoju stranu zlákať voličov, ktorí dali v prvom kole svoj hlas pravicovej nacionalistke Marine Le Penovej. Tá skončila tretia s prekvapivo vysokou podporou 18 % hlasov.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu