Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Kaczyński útočí na Ukrajinu, chce im vziať finále Euro 2012

Jaroslaw Kaczyński
Jaroslaw Kaczyński (Zdroj: SITA)

VARŠAVA - Líder poľskej opozície Jaroslaw Kaczynski v sobotu vyzval Európsku futbalovú úniu (UEFA), aby odobrala Ukrajine právo usporiadať finálový zápas blížiacich sa futbalových majstrovstiev Európy, ktorý sa má konať prvého júla v Kyjeve.

Podľa dvojčaťa tragicky zosnulého poľského prezidenta Lecha Kaczynského by sa posledný zápas európskeho šampionátu mal konať vo Varšave.

Konzervatívny líder tvrdí, že by to bolo "to najmenej", čo by UEFA mohla urobiť v reakcii na informácie o údajne zlom zaobchádzaní s väznenou expremiérkou Julijou Tymošenkovou. Iný postup by bol vyjadrením "tichého súhlasu s konaním ukrajinskej vlády porušujúcej ľudské práva", domnieva sa neúspešný kandidát na poľského prezidenta, ktorého krajina bude už o mesiac spolu s Ukrajinou hostiť Euro 2012.

Tymošenková si v charkovskej väznici odpykáva sedemročný trest za zneužitie právomocí, ktorého sa mala dopustiť podpisom údajne nevýhodného kontraktu s Ruskom o dovoze zemného plynu. Európski lídri to podrobil tvrdej kritike, ktorá aktuálne vyvrcholila hrozbami o neúčasti na májovom summite na Jalte a bojkotom futbalových zápasov európskeho šampionátu hraných na Ukrajine. Poľska vláda i prezident sú vo vyjadreniach opatrní a nepovažujú bojkot za správne riešenie vzniknutej situácie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu