Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Český Senát nezrušil doživotnú imunitu politikov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA - Iba 22 z prítomných 47 senátorov hlasovalo dnes v Prahe za zrušenie doživotnej imunity, čo znamená, že v rozpore s očakávaním stroskotala aj táto snaha o zrušenie jednej z výsad politikov.

Pre schválenie predmetného návrhu, ktorému avizovali podporu aj lídri najvýraznejšie zastúpených politických strán v Senáte, sociálnych a občianskych demokratov, chýbali tak napokon dva hlasy.

Za obmedzenie imunity hlasovalo 19 z 23 prítomných sociálnych demokratov, členovia českého Senátu za KDU-ČSL, dvaja prítomní zástupcovia klubu TOP 09, ale iba dvaja zo 16 senátorov vládnej Občianskej demokratickej strany (ODS), a to minister obrany Alexander Vondra a šéf klubu strany v Senáte Richard Svoboda. To sa napokon ukázalo ako rozhodujúce.

Hlasy proti obmedzeniu imunity boli pritom počas rozpravy vo výraznej menšine. Návrh obhajovali okrem iných aj predseda hornej komory parlamentu Milan Štěch či šéfka poslancov Vecí verejných Kateřina Klasnová, bývalý šéf ľudovcov Jiří Čunek alebo šéfka senátneho klubu TOP 09 Soňa Paukrtová. Niektorí z predstaviteľov ČSSD alebo ODS však vystúpili s plamennými príspevkami na zachovanie imunity hovoriac dokonca o možnej kriminalizácii politiky v ČR.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu