Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Na súde vypovedal prvý svedok masakry na ostrove Utöya

Anders Breivik
Anders Breivik (Zdroj: SITA)

OSLO - V procese s nórskym pravicovým radikálom a masovým vrahom Andersom Behringom Breivikom dnes vypovedal na súde v Osle prvý svedok masakry na ostrove Utöya.

Prvým svedkom bol príslušník bezpečnostnej služby Simen Bränden Mortensen, ktorý za policajta preoblečeného Breivika nechal prejsť na trajekte na ostrov. V mládežníckom tábore sociálnodemokratickej strany 33-ročný atentátnik postrieľal 69 účastníkov.
      
"Spomínam si, ako som reagoval, keď prišiel v malej dodávke," povedal Mortensen. Dodal, že Breivik bol "veľmi pokojný" a všimol si, že mal na nohe puzdro s pištoľou.
      
Atentátnik, ktorý mal falošný policajný identifikačný odznak, Mortensenovi povedal, že má po bombovom útoku na vládne budovy v hlavnom meste zabezpečiť ostrov. Krátko po pristátí trajektu na ostrov, vzdialený 650 metrov od pevniny, počul ochrankár výstrely.
      
Predtým Breivik vo vládnej štvrti v Osle odpálil bombu, pričom prišlo o život osem ľudí. Súd sa najskôr zaoberal bombovým útokom. V máji budú vypovedať desiatky ľudí, ktorí prežili masakru na ostrove Utöya.
      
Breivik sa priznal, ale svoje zločiny neoľutoval. Obžalovaný chce proces využiť ako platformu, najmä pre svoje politické názory. Je celkom otvorenou otázkou, či ho pri vynesení rozsudku - očakávanom v júli - vyhlásia za nepríčetného.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu