Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Concordia stále viazne pri pobreží, odstraňovať ju budú celý rok

Výletná loď sa po havárii prevrátila
Výletná loď sa po havárii prevrátila (Zdroj: SITA)

RÍM - Vrak luxusnej výletnej lode Costa Concordia, ktorá v polovici januára narazila na útes pri talianskom pobreží, začnú odborníci vyslobodzovať začiatkom budúceho mesiaca. Odstraňovanie vraku podľa odhadov potrvá 12 mesiacov a budú ho mať na starosti americká firma Titan Salvage a taliansky podnik Micoperi. Oznámil to dnes majiteľ lode, talianska spoločnosť Costa Crociere SpA.

Plán na odstránenie vraku podľa agentúry AFP ešte musia schváliť talianske úrady. Počíta s tým, že loď by mala odstrániť v jednom kuse a odtiahnuť do prístavu na talianskom pobreží.

Costa Concordia stroskotala v noci 13. januára pri ostrove Giglio na juhu Talianska. Na palube bolo v čase nehody viac ako 4200 ľudí. Na útes pri toskánskom pobreží ju naviedol chybný manéver posádky.

Zodpovednosť za nešťastie, pri ktorom zomrelo 32 ľudí, sa pripisuje kapitánovi lode Francescovi Schettinovi, palubnému dôstojníkovi Cirovi Ambrosiovi a ďalším siedmim zamestnancom spoločnosti Costa Crociere.

Odborníci 24. marca skončili s odčerpávaním paliva z lode v snahe zabrániť ekologickej katastrofe. Spoločnosť Costa Crociere uviedla, že ochrana životného prostredia bude prioritou aj pri vyslobodzovaní vraku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu