Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Škandál s jedovatou múčkou: Môžu za neho podplatení veterinári?!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

VARŠAVA - Poľsko momentálne rieši jeden potravinový škandál za druhým. Po posypovej soli prišla škodlivá vaječná múčka. Poľský protikorupčný úrad (CBA) má navyše vážne podozrenie, že sa na ňom podieľali aj veterinári, ktorých podplatili, aby nad výrobou múčky prižmúrili oči.

Zabavil preto dokumenty veterinárnej, sanitárnej a daňovej správy v meste Kalisz vo Veľkopoľskom vojvodstve, informoval server denníka Gazeta Wyborcza.

Vaječnú múčku, ktorá obsahovala aj jedovaté kadmium, olovo a baktérie E.coli, vyrábala a predávala firma Viga, ktorú vlastní podnikateľ Krzysztof Z. Toho vlani v novembri zadržali v dedine Dojutrów kvôli nesplateným úverom.

Spomínanú spoločnosť za posledných šesť rokov niekoľkokrát kontrolovali inšpektori veterinárnej správy. Výrobu múčky však nikto priamo nepreveril. Kontrolóri boli totiž vo firme v čase, keď sa práve nevyrábala. Bývalý pracovník Vigy navyše uviedol, že o chystaných kontrolách sa vždy vedelo dopredu.

O podnikanie Krzysztofa Z. sa teraz zaujíma protikorupčný úrad. "Dokumenty sme odviezli na okresnú prokuratúru v Ostrówe Wielkopolskim, ktorá vedie vyšetrovanie," povedal hovorca CBA Jacek Dobrzyński. Správu priniesol server tn.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu