Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

KĽDR deklaruje, že bude ďalej vyvíjať raketový program

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MOSKVA - Severná Kórea bude pokračovať vo vývoji raketovo-kozmických technológií s cieľom vypúšťať družice na obežnú dráhu, a to napriek odsúdeniu zo strany Bezpečnostnej rady OSN. Oznámili to v utorok severokórejské štátne médiá.

"Budeme pokračovať v uplatňovaní nášho suverénneho práva na využitie vesmíru, uznaného univerzálnym medzinárodným právom, ktoré je nad rezolúciami Bezpečnostnej rady," citovala tlačová agentúra KCNA severeokórejské ministerstvo zahraničných vecí.

Rezolúcie BR OSN podľa Pchjongjangu porušujú legitímne právo krajiny na umiestňovanie družíc na obežnej dráhe.

"V súlade so štátnym vesmírnym programom budeme pokračovať vo vypúšťaní rôznych družíc vrátane geostacionárnych, potrebných na ekonomický rozvoj krajiny," uviedla severeokórejská diplomacia, podľa agentúry RIA Novosti.

KĽDR oznámila aj odstúpenie od dohody s USA z 29. februára, podľa ktorej mala prerušiť jadrové aktivity a testy rakiet dlhého doletu výmenou za americkú potravinovú pomoc.

Spojené štáty potravinovú pomoc zrušili po tom, čo sa KĽDR minulý týždeň neúspešne pokúsila vypustiť raketu so satelitom. Západné mocnosti vyjadrili obavy, že išlo o skrytú skúšku rakety dlhého doletu schopnej niesť jadrovú hlavicu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu