Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Správa OSN: Severná Kórea porušuje sankcie, vyváža zbrane!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

NEW YORK - Severná Kórea naďalej porušuje sankcie OSN, keď sa snaží dodávať zbrane do Sýrie a Mjanmarska a nelegálne dovážať luxusný tovar. Vyplýva to dlho očakávanej správy komisie expertov svetovej organizácie.

V 74-stranovej správe sa nespomínajú žiadne porušenia sankcií, ktoré by sa týkali jadrových, chemických a biologických zbraní alebo balistických rakiet, informovala v pondelok agentúra AP.

Správa, určená pre výbor Bezpečnostnej rady OSN monitorujúci sankcie, tiež uvádza, že nové balistické strely KN-08, ktoré predstavili na aprílovej vojenskej prehliadke, by mohli byť falošné. Rakety viezol nový väčší transportér, ktorý komisia expertov vyšetruje.

BR OSN uvalila sankcie na Severnú Kóreu po jej prvej jadrovej skúške v roku 2006 a sprísnila ich po druhej skúške v roku 2009 s cieľom zastaviť programy nukleárnych zbraní a balistických rakiet izolovanej komunistickej krajiny.

Komisia našla "dostatočné dôkazy" o tom, že KĽDR naďalej odporuje sankčných opatreniam z rezolúcii rady, na čo využíva "komplikované metódy". Rezolúcie BR OSN však predsa len spomalili zakázané aktivity a výrazne sťažili Pchjongjangu nelegálne transakcie.

Diplomat v zastupiteľstve Severnej Kórey pri OSN, ktorý odmietol uviesť svoje meno, správu odmietol. "V zásade neuznávame komisiu expertov, pretože odmietame rezolúciu, na základe ktorej ju vytvorili, a nikdy sme neuznali správy tejto komisie," povedal. Predošlú správu komisie z mája 2011 nezverejnili vzhľadom na námietky Číny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu