Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

V pracovných táboroch KĽDR je až 150.000 väzňov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

WASHINGTON - V severokórejských pracovných táboroch v štýle sovietskych gulagov žije vyše 150.000 väzňov. Uvádza sa to v správe, ktorú dnes zverejnil Výbor pre ľudské práva v Severnej Kórei so sídlom v USA.

Údaje vychádzajú zo svedectiev 60 bývalých väzňov a strážcov. Súčasťou správy sú aj satelitné snímky údajných väzenských táborov v KĽDR.

V tajných táboroch sú podľa správy väznené celé rodiny, vrátane detí a starých rodičov, ktorých príbuzní boli obvinení z politických zločinov. Pchjongjang pritom popiera, že by v krajine boli nejakí politickí väzni.

Podľa svedectiev bývalých bezpečnostných predstaviteľov zadržiavajú v pracovných táboroch a trestaneckých kolóniách 150.000-200.000 obyvateľov 24-miliónovej Severnej Kórey. Osoby obvinené z politických zločinov sú často uväznené bez rozhodnutia súdu, väčšina z nich na doživotie. Trestanci pracujú v baniach, pri ťažbe dreva a v poľnohospodárstve.

Severokórejský systém táborov vznikol v 50. rokoch 20. storočia podľa vzoru sovietskych gulagov. Prísne strážené komplexy sa nachádzajú prevažne v odľahlých horských oblastiach v severnej a strednej časti krajiny. Údajne v nich dochádza k systematickému zneužívaniu, mučeniu a popravám väzňov trpiacim podvýživou.

Správa bola zverejnená pred blížiacimi sa oslavami storočnice narodenia zakladateľa komunistickej Kórey Kim Ir-sena.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu