Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Zosuv pôdy v Ugande: Vykopali 30 mŕtvol, nezvestných pochovávajú predčasne

Zosuv pôdy nikto neočakával, dážď napáchal len malé škody Zobraziť galériu (3)
Zosuv pôdy nikto neočakával, dážď napáchal len malé škody (Zdroj: SITA)

KAMPALA - Rozsiahle zosuvy pôdy, vyvolané prívalovými dažďami, včera zničili tri dediny vo východoafrickej Ugande. Počet obetí nie je zatiaľ známy. Miestni činitelia podľa agentúry AP povedali, že by mohlo ísť aj o stovky mŕtvych.

Ugandský poslanec, citovaný agentúrou Reuters, uviedol, že bahno mohlo pochovať až stovku ľudí. Nešťastie sa stalo dnes popoludní v regióne Bududa v hornatej časti na východe krajiny. Svedkovia a obyvatelia regiónu uviedli, že po nočnom prívalovom daždi, ktorý podľa pôvodných odhadov napáchal len malé škody, zosuv pôdy nikto neočakával.

Minister pre prírodné katastrofy Stephen Malling uviedol, že úrady do oblasti poslali záchranný tím. Právnik z postihnutého regiónu, ktorého citovala AP, povedal, že zasiahnuté boli tri dediny s celkom asi 300 obyvateľmi. V čase, keď sa po stráňach začali valiť veľké kusy bahna a kamenia, bola podľa neho pravdepodobne väčšina ľudí vo vnútri domov.

“Máme asi 30 mŕtvych a 109 nezvestných,” informoval minister pre prevenciu katastrof Mallinga. Šance na nájdenie živých ľudí sú však podľa neho minimálne a záchranári sa preto rozhodli ukončiť pátraciu operáciu.
Pre pokračujúce dažde a obavy z ďalších zosuvov opustilo svoje domovy asi 400 000 ľudí v oblasti východnej Ugandy. Títo ľudia budú podľa Mallingu potrebovať humanitárnu pomoc.

Ugandský Červený kríž uviedol, že zničené boli dve dediny, v ktorých vraj bahno zasypalo najmenej 15 obydlí. Záchranári sa musia k prípadným obetiam dostať pomocou lopát a stanovenie bilancie vraj nejakú dobu potrvá.

V roku 2010 rozsiahle zosuvy pôdy v Budude zabili okolo stovky ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu