Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

EP vyzýva Bielorusko, aby zrušilo tresty smrti

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRUSEL - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) vo štvrtok odsúdili popravu dvoch Bielorusov, ktorých súd usvedčil zo spáchania minuloročného bombového útoku na metro v Minsku, a vyzvali Bielorusko na okamžité zavedenie moratória na trest smrti.

Vo svojom uznesení zároveň privítali najnovšie kroky Európskej únie proti Bielorusku a vyzývajú na prijatie "ďalších reštriktívnych opatrení vrátane hospodárskych sankcií".

Parlament reaguje na prípad Uladzislava Kavaljova a Dzmitryja Kanavalava, ktorých podľa informácií bieloruských médií popravili 16. marca zastrelením. Súd v Minsku predtým oboch mužov uznal vinnými z nastraženia bomby na stanici metra v centre hlavného mesta, kde 11. apríla 2011 zahynulo 15 ľudí a niekoľko desiatok ďalších utrpelo zranenia. Poslanci EP však považujú trest smrti za "neľudský, neefektívny a nezvratný akt potrestania". Bieloruské orgány by mali podľa nich mali vydať pozostatky odsúdencov ich rodinám, zatiaľ čo Medzinárodná hokejová federácia by mala "v reakcii na tieto popravy a ďalšie prípady porušovania ľudských práv" zvážiť premiestnenie blížiacich sa majstrovstiev sveta v Bielorusku do inej krajiny. 

Uznesenie taktiež poukazuje na opozičnú demonštráciu, ktorá sa konala 25. marca v Minsku a podľa EP ukázala "ochotu a odvahu ľudí hájiť svoje práva... a vyjadriť svoje európske ambície". Parlament v ňom nezabudol odsúdiť ani výroky bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka na adresu nemeckého ministra zahraničných vecí Guida Westerwelleho, ktoré nasledovali po zavedení nových sankcií voči Minsku zo strany EÚ. Lukašenko vtedy vyhlásil, že bude "radšej diktátorom ako homosexuálom", pričom narážal na častý prívlastok používaný v jeho prípade západnými médiami. Bieloruský líder navyše označil Westerwelleho a jeho poľského kolegu Radoslawa Sikorského za "úbožiakov".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu