Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Kubánci sa na ropu spoliehať nemôžu: Neúspešný bol aj tretí vrt

Ilustračné foto
Ilustračné foto

HAVANA - Sny Kubáncov o zbohatnutí na rope sa rozplývajú. Aj tretí prieskumný vrt uskutočnený tento rok pri brehoch Kuby bol neúspešný. Uviedli to dnes kubánske úrady. Denník Komunistickej strany Granma informoval, že ani tretí vrt realizovaný venezuelskou štátnou ropnou firmou PDVSA, práce na ktorom boli ukončené 26. októbra, "neponúka možnosti komerčného využitia".

Navyše, kľúčová vrtná plošina používaná na prieskum, čoskoro kubánske vody opustí.. Kuba verila, že prieskumné práce vykážu dostatočné množstvo ropy, ktorá by pre upadajúcu ekonomiku znamenala výrazný obrat k lepšiemu. Podľa vlády by sa v kubánskych vodách mohlo nachádzať okolo 20 miliárd barelov ropy (1 barel = 159 litrov). Odhad americkej vládnej agentúry Geological Survey je však podstatne skromnejší - okolo 5 miliárd barelov.

Ako prvá v máji oznámila neúspešné výsledky vrtu španielska spoločnosť Repsol, následne začiatkom augusta podobné informácie zverejnili ruská firma Gazpromnefť a malajzijská spoločnosť Petronas. Kuba vkladala nádeje do PDVSA, ktorá realizovala tretí vrt, ani ten však komerčne využiteľné ložisko nepotvrdil. Napriek tomu chce PDVSA pokračovať v prieskumoch v kubánskych vodách.

Momentálne chce ďalšie vrty realizovať angolská firma Sonangol, no vrtná plošina Scarabeo-9 musí opustiť kubánske vody a presunúť sa k brehom Brazílie na ďalší prieskum. Zatiaľ nie je známe, kedy by sa mohla vrátiť. Scarabeo-9 postavená Číňanmi je totiž jednou z mála vrtných plošín, ktoré je možné pri prieskume v kubánskych vodách využiť. Obsahuje totiž menej než 10 % komponentov z USA, čím sa prieskumné spoločnosti môžu vyhnúť sankciám Washingtonu za spoluprácu s Kubou.

Momentálne sa tak Kubánci musia spoliehať na ruskú ropnú spoločnosť Zarubežnefť, ktorá v júni podpísala s Havanou kontrakt na realizáciu ďalších prieskumných vrtov v plytších vodách východne od Havany. Zarubežnefť plánuje využiť na práce inú vrtnú plošinu, pričom práce by sa mali začať koncom novembra.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu