Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Benátky v ohrození: Potápajú sa 5-krát rýchlejšie, klesli o viac ako pol metra!

Benátkam hrozí reálne riziko, že sa ocitnú pod vodou
Benátkam hrozí reálne riziko, že sa ocitnú pod vodou (Zdroj: destination360.com)

PRAHA - Benátky sa podľa vedcov potápajú päťkrát rýchlejšie, ako sa predpokladalo, a navyše sa pomaly nakláňajú smerom na severovýchod do Jadranského mora. Mestu zamilovaných hrozí, že sa do roku 2032 potopí o ďalších osem centimetrov.

Benátkam by sa mohlo už čoskoro hovoriť Plávajúce mesto. Odborníci tvrdia, že kvôli pozvoľnému nakláňaniu celého mesta do mora hrozí mestu viac povodní než kedykoľvek predtým, uviedol server Discovery.

Predchádzajúce štúdie uvádzali úroveň morskej hladiny ako relatívne stabilizovanú. Ale nový výskum tvrdí, že aktuálna rýchlosť potápania sa v poslednom desaťročí pohybuje na úrovni minimálne dva milimetre za rok.

Postupné potápanie sa týka všetkých 117 ostrovov. Severná časť sa potápa rýchlosťou 2 až 3 milimetre za rok, domy v južnej oblasti lagúny za rovnakú dobu klesajú o 3 až 4 milimetre.

"Je to malý posun, ale veľmi dôležitý. Benátky sa pomaly, ale isto potápajú. Za súčasným poklesom stoja prírodné podmienky - tektonické dosky. Jadranská doska, na ktorej Benátky ležia, sa tlačí pod pohorie Apeniny a spôsobuje tak pohyby v zemskom podloží," objasňuje situáciu geodet Yehuda Bock z výskumnej stanice Oceánografickej inštitúcie Scripps v San Diegu.

V historickom meste kvôli tomu každým rokom rastie počet povodní. Miestni obyvatelia musia po drevených mostoch chodiť štyrikrát až päťkrát do roka, keď sú chodníky vo väčšine mesta zaplavené.

Presné meranie úrovne hladiny mora sa v Benátkach datuje len do roku 1872. Z realistických malieb umelca Canaletta z 18. storočia, ktoré zachytávajú Benátky do takých detailov, ako sú temné škvrny na omietkach domov spôsobené prílivom, možno určiť, že mesto kleslo od roku 1727 už o viac ako 60 centimetrov.

Do protipovodňového systému rodné mesto slávneho zvodcu Casanovu investovalo už miliardy eur. Nastaviteľné zábrany, ktoré sa môžu prispôsobiť vyššej hladine mora, by mali byť dokončené v roku 2014. Vzostup hladiny o pár centimetrov by pre Benátky nemal predstavovať vážnejšie problémy, vrásky na čele však expertom pridávajú hypotézy o rýchlosti vzostupu hladín svetových morí.

Benátky sa potápajú

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu