Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Nemecký šéfšpión varuje: Osamelí zabijáci môžu zaútočiť aj u nás!

Wargel a vrah Merah
Wargel a vrah Merah

BRATISLAVA/HANNOVER - Nemecko nie je imúnne voči útokom podobného druhu, aké sa stali vo Francúzsku, kde osamelý islamský extrémista Mohamed Merah podľa všetkého zabil sedem ľudí a polícia ho neskôr pri operácii zastrelila. Krajinu dnes takto varoval šéf domácej tajnej služby spolkovej krajiny Dolné Sasko Hans-Werner Wargel.

"Na toto nebezpečenstvo upozorňujeme už celé roky," povedal Wargel, šéf Úradu na ochranu ústavy v Dolnom Sasku. Jeho úrad mapuje podvratné živly, vrátane potenciálnych násilných extrémistov.

Wargel v rozhovore v dolnosaskej metropole Hannover povedal, že spravodajské informácie naznačujú, že Merah, ktorý vyrastal vo Francúzsku a zdal sa dobre začlenený do spoločnosti, sa stal radikálom bez toho, aby sa zapojil do teroristickej siete.

Merah navštívil tábory, kde teroristi cvičili nováčikov a nadväzovali kontakty so salafistami - fundamentalistickým prúdom v islame, ku ktorému sa hlásia mnohí moslimovia so sklonom k násiliu.

"Útočník zapadá do profilu radikalizovaného sólového páchateľa," povedal Wargel a dodal, že práve takémuto profilu venujú pozornosť nemecké úrady pre odhaľovanie podvratnej činnosti. "Od roku 2009 tvrdíme, že aj v Nemecku je takéto zvýšené riziko," upozornil Wargel.

Tajné služby sú znepokojené verejnými odkazmi, ktoré mladým moslimom v Európe adresujú radikáli v Afganistane a Pakistane a vyzývajú ich na útoky proti cieľom v tých krajinách, kde žijú. "Sólových páchateľov, ktorí sa zradikalizovali cez internet, je veľmi ťažké zistiť," poznamenal Wargel.

Súd v nemeckom meste Frankfurt nad Mohanom minulý mesiac udelil doživotné väzenie za najhorší islamistický útok spáchaný osamelým jedincom v Nemecku. Kosovský Albánec Arid Uka (22) bol odsúdený za zavraždenie dvoch príslušníkov amerických vzdušných síl na frankfurtskom letisku.

Nemeckí prokurátori uviedli, že Uka sa zradikalizoval pod vplyvom džihádistickej propagandy na internete, ale nebol napojený na žiadnu teroristickú skupinu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu