Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Výbuchy pri byte beštie z Toulouse: Tento mladík popravil sedem ľudí!

Takto vyzerá útočník, ktorý zabil aj deti Zobraziť galériu (17)
Takto vyzerá útočník, ktorý zabil aj deti

TOULOUSE - V Toulouse na juhozápade Francúzska dnes ráno začala policajná operácia proti podozrivému z nedávnych vrážd vojakov, detí a jedného dospelého. Podozrivým je 24-ročný muž, ktorý sa hlási k teroristickej sieti Al-Káida a zabarikádoval sa v jednom dome. Zaznelo už niekoľko výstrelov a traja policajti boli ľahko zranení.

07:39 Francúzska polícia zvýšila vo štvrtok tlak na obliehaného militanta z al-Kájdy, ktorý sa ukrýva vo svojom byte v Toulouse. Približne každú hodinu je počuť z päťposchodovej budovy streľbu a výbuchy s cieľom vystrašiť 24-ročného Mohameda Meraha a prinútiť ho vyjsť zo svojej skrýše. Francúz alžírskeho pôvodu sa však aj po viac než 27-hodinovom obkľúčení stále odmieta vzdať

05:05 Francúzsky občan alžírskeho pôvodu Mohamed Merah nebol uväznený v Afganistane v roku 2007. Vyhlásili to v stredu jeho právnik a predstaviteľ juhoafganskej provincie Kandahár.

00:20 Francúzsky minister vnútra vyhlásil, že útok nezačal a detonácie mali prinútiť páchateľa, vzdať sa.

Policajná akcia v Toulouse
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA)

Policajná akcia v Toulouse
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA)

Policajná akcia v Toulouse
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA)

Policajná akcia v Toulouse
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA)

23:59 Podľa niektorých zdrojov policajti do domu nevnikli. Išlo len o psychologický nátlak. Podozrivý totiž hovoril, že sa vzdá pred polnocou, čo sa však nestalo. Polícia tak použila výbušniny, aby sa dostali bližšie k budove a vystrašila zabarikádového Alžírčana.

Zdroj: LeMonde

23:55 Na mieste panuje zmätok. Nikto presne nevie, čo sa deje. Niektorí novinári údajne počuli aj výstrely.

23:49 Explózie boli dôsledkom vniknutia policajnej jednotky do domu Alžírčana.

Mohammed Merah
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA)

23:40 Polícia potvdila podľa LeMonde útok

23:38 Po detonáciach nastalo na ulici ticho. Nie je vidieť ani žiadne pohyby.

23:35 Novinári z miesta obliehania hlásia tri silné výbuchy a záblesky. Polícia sa zrejme pokúša vtrhnúť do domu a zadržať páchatela.

Video údajného vraha

 

23:08 Francúzska polícia hrala dnes večer vyčkávaciu hru s obkľúčeným strelcom, podozrivým zo zabitia siedmich ľudí v mene teroristickej siete al-Káida, a snažila sa tak militanta unaviť a zlomiť. Jej cieľom je chytiť militanta živého.

22:40 Minister vnútra vyhlásil, že Merah prisľúbil, že sa v noci vzdá. Dôvodom má byť to, aby situácia nebola veľmi medializovaná.

22:05 Vo večerných hodinách už unikli informácie, že polícia muža zadržala. Opäť sa to však ukázalo ako špekulácia. Polícia stále vyčkáva.

21:15 Video poskytla televízia France 2.

20:40 Obkľúčený strelec sa dnes polícii chválil, že zrazil Francúzsko na kolená. Ľútosť vyjadril jedine nad tým, že nestihol v mene al-Káidy zabiť ďalších.

18:44 Kľúčom k identifikácii páchateľa vrážd siedmich ľudí v okolí francúzskeho mesta Toulouse bola údajne svedecká výpoveď tamojšieho majiteľa predajne skútrov. Ten tlačovej agentúre AFP v stredu potvrdil, že podľa z policajných záberov pondelňajšieho útoku na židovskú školu spoznal, že malé motorové vozidlo útočníka bolo čiastočne prelakované na bielo.

17:50 Muž podozrivý z vraždy siedmich ľudí v mene al-Káidy na juhu Francúzska plánoval zabiť ďalšieho vojaka a dvoch policajtov. Uviedol to dnes parížsky prokurátor Francois Molins.

16:53 Vrah francúzskych vojakov a židovských detí z Toulouse plánoval uskutočniť ďalší útok. Predstaviteľom židovskej komunity v meste Toulouse to v stredu oznámil francúzsky prezident Nicolas Sarkozy. Šéfke židovskej organizácie CRIF Nicole Yardeniovej Sarkozy povedal, že strelec chcel opäť zaútočiť už v stredu ráno.

16:04 Políciaoznámila, že v aute brata údajného vraha siedmich ľudí našla výbušniny. Brata Mohameda Meraha už skôr cez deň spolu s jeho priateľkou a matkou zadržali. O aký typ výbušnín išlo, polícia neuviedla.

15:04 Francúzsky minister vnútra Claude Guéant poprel informáciu, že polícia zatkla muža podozrivého zo série vrážd na juhu krajiny. Podľa denníka Le Figaro polícia s obkľúčeným strelcom v Toulouse stále rokuje. Predtým televízia BFMTV tvrdila, že už bol zadržaný.

14:27 Polícia po dlhom vyjednávaní zatkla podozrivého. Muž alžírskeho pôvodu sa sám vzdal.

13:16 Francúzska tajná služba podľa ministra vnútra Claudea Guéanta už roky sledovala podozrivého moslimského extrémistu. Agenti však nikdy nespozorovali nič, čo by naznačovalo, že sa pripravuje spáchať kriminálny čin.

12:58 Muž podozrivý z vrážd siedmich ľudí bol v roku 2008 väznený v juhoafganskej provincii Kandahár, keď bol usvedčený z výroby a nastražovania bômb. Z väzenia sa mu ale po niekoľkých mesiacoch podarilo utiecť, informovala dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na riaditeľa kandahárských väzníc.

11:56 Na internete sa objavila simulácia masakru pred židovskou školou v Toulouse.

11:44 Izrael dnes v atmosfére plnej bolesti pochoval štyri židovské obete pondelňajšieho masakru vo francúzskom Toulouse. Zavraždeného rabína, jeho dvoch malých synov a dcéru riaditeľa židovskej školy, prišlo na poslednej ceste odprevadiť najmenej 2000 ľudí.

11:37 Polícia už pozná identitu údajného páchateľa. Je ním Mohammed Merah, ktorý pochádza z Alžírska.

 

11:30 Situácia sa dramatizuje. Muž prestal komunikovať s políciou, ktorá obratom začala s evakuáciou okolitých ulíc. Hovorí sa o tom, že špeciálne jednotky čoskoro zaútočia.

V Toulouse dnes ráno
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA)

11:14 Polícii pri odhalení údajného páchateľa pomohli identifikačné údaje počítača, ktorý brat podozrivého použil pri komunikácii s vojakom, ktorý bol neskôr zavraždený.

11:02 Jeden zo susedov podozrivého polícii povedal, že muža videl, ako natieral svoj ​​skúter. Pri oboch streľbách pritom páchateľ oblečený v čiernom išiel práve na tomto dopravnom prostriedku.

10:48  Francúzskej spravodajskej stanici France 24 krátko pred zásahom volal neznámy človek, ktorý sa prihlásil k útokom v Montaubane aj v Toulouse. Za motív označil zákaz nosenia moslimských šatiek na verejnosti a podiel francúzskych jednotiek na operácii v Afganistane. Vyhlásil, že jeho činy sú začiatkom rozsiahlej kampane a zároveň uviedol, že existuje videonahrávka streľby, ktorá bude umiestnená na internet.

10:15 Belgická ministerka vnútra Joelle Milguettová vydala nariadenie na zvýšenú ochranu židovských budov a objektov na území Belgicka.

10:00 Údajný strelec je pripravený sa vzdať, vraj tak urobí poobede. Vyhodil z okna pištoľ na znak výmeny za zariadenie slúžiace na komunikáciu s políciou. Ponechal si však malý samopal, Kalašnikov a ďalšie zbrane.

09:48 Polícia vypla plyn v dome, ktorý je v obkľúčení.

Výbuchy pri byte beštie
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: cdnmo.coveritlive.com)

09:20 Sused podozrivého tvrdí, že za ten čas, čo býva v dome, ho stretol len raz, keď mu pomáhal s vynášaním pohovky na poschodie.

08:46 Francúzsky minister vnútra Claude Guéant oznámil, že terčom razie je 24-ročný francúzsky občan. Vyšetrovatelia ho podozrievajú tiež z toho, že minulý týždeň zastrelil v Toulouse a neďalekom meste Montauban troch vojakov severoafrického pôvodu.

Okolie uzavreli ťažko ozbrojení
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA)

 

07:06 Pred budovou indonézskeho veľvyslanectva v Paríži dnes ráno vybuchla podomácky vyrobená bomba. Explózia nikoho nezranila, ale spôsobila veľké škody. Podľa prvých poznatkov vyšetrovania traja neznámi muži položili balík pred ambasádu. Následný výbuch zasiahol okolia do vzdialenosti 50 metrov.

Výbuch pred indonézskou ambasádou
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA)

Výbuch pred indonézskou ambasádou
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA)

06:58 Polícia zadržala a vypočúvala brata podozrivého. Na miesto razie priviedli aj jeho matku, aby pomohla s vyjednávaním. Podľa ministra vnútra Clauda Guéanta to však odmietla s argumentom, že naňho nemá vplyv.

06:45 Guéant povedal novinárom pri obkľúčenom dome: "Tvrdí, že je mudžahíd, a že patrí k al-Káide. Chcel pomstu za palestínske deti a tiež sa chcel pomstiť francúzskej armáde za jej zásahy v cudzine."

 

Vo Francúzsku už zatkli
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA)

06:39 Policajné zdroje pre agentúru Reuters povedali, že v súvislosti s útokmi predtým na inom mieste zatkli bližšie neidentifikovaného muža.

06:13 Telá troch detí a rabína, ktorých v pondelok zastrelil zatiaľ neznámy strelec pred židovskou školou v Toulouse, pochovajú v stredu v Jeruzaleme. Stane sa tak na žiadosť rodín. Ešte v utorok telá rabína Jonathana Sandlera, jeho dvoch malých synov a ďalšej sedemročnej žiačky previezli letecky z Paríža do Tel Avivu a odtiaľ do Jeruzalema.

Vo Francúzsku už zatkli
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: SITA)

03:00 Doteraz neznámy strelec zabil v pondelok pred židovskou školou v Toulouse tri deti vo veku troch, šiestich a desiatich rokov a jedného učiteľa. Páchateľ pritom použil rovnakú zbraň a rovnaký skúter ako pri nedávnych útokoch na francúzskych výsadkárov v neďalekom Montabaune a tiež v Toulose, pri ktorých boli zabití traja vojaci.

Príslušníci špeciálnych jednotiek RAID obkľúčili v rezidenčnej štvrti Croix-Daurada podozrivého, ktorým je mladík alžírskeho pôvodu. Istý čas žil aj v Pakistane a Afganistane, kde sa ukrývajú ozbrojenci al-Káidy. Práve k tejto teroristickej sieti sa hlási aj údajný vrah.

Záťah bol vopred starostlivo pripravený. "Podozrivý bol v hľadáčiku tajných služieb, rovnako ako ďalší podobní mladí zástancovia svätej islamskej vojny, hneď od prvých atentátov (proti vojakom z jednotiek slúžiacich v Afganistane)."

Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy v pondelok vyhlásil kvôli streľbe červený, teda najvyšší stupeň protiteroristickej pohotovosti. Je to vôbec prvýkrát, čo bol vo Francúzsku taký poplach vyhlásený.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu