Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

V Budapešti sa zhromaždili gardisti, chcú zložiť prísahu

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

BUDAPEŠŤ – Niekoľko stoviek ľudí sa zhromaždilo dnes na budapeštianskom Námestí hrdinov, aby boli svedkami prísahy členov Maďarskej národnej gardy. Polícia však avizovala, že ak sa prísaha uskutoční, tak zasiahne.

Organizátori informovali prítomných, že podľa polície v prípade uskutočnenia prísahy spáchajú gardisti trestný čin výtržníctva, uviedol spravodajský server hvg.hu.

Prisahať má 134 gardistov, ktorí nie sú oblečení do uniforiem. Organizátori odmietli výzvu polície, aby sa rozišli, program zhromaždenia však upravili. Gardisti sedia na dlažbe námestia.

Budapeštianska polícia pôvodne odmietla žiadosť Maďarskej národnej gardy na povolenie zhromaždenia pri príležitosti štátneho sviatku 15. marca na Námestí hrdinov, ktoré malo byť spojené s prísahou nových členov gardy. Súd hlavného mesta však rozhodnutie policajtov prehodnotil. Gardisti zhromaždenie odložili na sobotu 17. marca, pretože v deň štátneho sviatku si takmer všetky priestranstvá hlavného mesta obsadili vládne strany.

Gardisti oznámili, že nebudú mať rovnošaty, ale maskáče a nebudú mať na sebe žiadne znaky pripomínajúce zakázanú gardu. Polícia zákaz zhromaždenia zdôvodnila tým, že by podujatie neúmerným spôsobom obmedzilo dopravu hlavného mesta.

Pôvodná Maďarská garda vznikla v júni 2007 z iniciatívy vtedajšej mimoparlamentnej strany Jobbik. Budapeštiansky odvolací súd gardu 2. júla 2009 právoplatne rozpustil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu