Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Najťažšia recesia od druhej svetovej: Z Grécka sa stala rozvojová krajina!

V Grécku sa proti úsporným opatreniam štrajkuje vo veľkom
V Grécku sa proti úsporným opatreniam štrajkuje vo veľkom (Zdroj: SITA)

ATÉNY - Grécky hrubý domáci produkt (HDP) sa v tomto roku prepadne za HDP rozvojových štátov, ako sú Peru a Vietnam. Vyšší výkon hospodárstva môže dokonca vykázať aj Bangladéš. Na základe prepočtov nemeckého ekonomického inštitútu Ifo to napísal denník Financial Times Deutschland (FTD), podľa ktorého tak má eurozóna medzi svojimi členmi aj jednu rozvojovú krajinu.

Pád gréckej ekonomiky podľa Ifo predpokladá, že recesia juhoeurópskeho štátu nebude väčšia ako mínus dve percentá. "Ak by nastala naozaj dramatická recesia, potom by ho mohli predbehnúť aj Bangladéš a Čile," uviedol expert Steffen Elstner.

FTD pripomína, že ešte v roku 2009 bolo Grécko v celosvetovom rebríčku krajín podľa HDP na 35. mieste. Vlani už kleslo na 40. priečku. Príčinou tohto prepadu je hlboká dlhová kríza, kvôli ktorej sa Atény ocitli pred hrozbou platobnej neschopnosti Tú pomohol odvrátiť až nedávno schválený druhý obrí záchranný balík eurozóny.

Kvôli rozsiahlym úsporným opatreniam, ktoré Gréci museli zaviesť, sa odborníci obávajú, že by sa HDP Grécka mohlo tento rok prepadnúť až o osem percent po minuloročnom odhadovanom poklese o 6,5 percenta.

"Ide pravdepodobne o najťažšiu recesiu v povojnovej dobe v niektorom zo západných štátov," poznamenal na túto tému odborník na hospodárske dejiny Barry Eichengreen z univerzity v Berkeley.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu