Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Tymošenková je chorá, potrebuje nemocničnú liečbu

Julija Tymošenková
Julija Tymošenková

KYJEV - Väznená Julija Tymošenková je chorá a potrebuje nemocničnú liečbu. Vyhlásili to nemeckí lekári, ktorí bývalú ukrajinskú premiérku v polovici februára vyšetrovali a teraz prišli so svojimi závermi oboznámiť svojich ukrajinských kolegov do Kyjeva. Ukrajinskí i nemeckí lekári sa podľa agentúry Unian zhodli v diagnóze, ale nezverejnili ju.

Tymošenková, odsúdená na sedem rokov za prekročenie právomocí, si dlhodobo sťažuje na silné bolesti chrbtice. Pretože však pomoc ukrajinských lekárov odmieta, vyšetrila ju pred troma týždňami päťčlenná skupina kanadských a nemeckých lekárov. S výsledkami kontroly dnes na Ukrajinu prišli oboznámiť miestne úrady nemeckí lekári Karl Max Einhäupl a Norbert Haas.

Nemeckí lekári stanovili diagnózu na základe troch hlavných vyšetrení. Tymošenková podstúpila kompletné vyšetrenie na tomografe, röntgenologickú kontrolu a vyšetrenie magnetickou rezonanciou. Odmietla však rozbor krvi. Podľa nemeckých lekárov ale nakoniec táto analýza nebola potrebná.

Karl Marx Einhäupl povedal, že Tymošenková je chorá a treba ju liečiť. V diagnóze i v postupe ďalšej liečby sa zhodli s ukrajinskými kolegami. Zdôraznil, že s ukrajinskými kolegami posúdi definitívne závery týkajúce sa zdravotného stavu Tymošenkovej a dohodnú sa na ďalšej rehabilitácii a liečení pacientky.

Ukrajinská ministerka zdravotníctva Rajisa Bohatyrjovová novinárom podľa agentúry Unian povedala, že diagnóza nemeckých lekárov "fakticky potvrdzuje" predbežné závery ukrajinských odborníkov. Podľa nich Tymošenková vážne problémy nemá a operáciu nepotrebuje. Uistila, že budú odporúčania nemeckých lekárov rešpektované.

Ukrajinský generálny prokurátor Viktor Pšonka nemeckým lekárom povedal, že Tymošenková, väznená v Charkovskej ženskej väznici, môže byť v prípade potreby prevezená na liečenie mimo priestor väzenia. Uistil ich, že ukrajinské úrady urobia všetko pre to, aby vodkyňa opozície dostala potrebnú lekársku starostlivosť. "Ak to bude potrebné, zabezpečíme aj liečbu mimo priestory (Charkovskej) Kačanivskej väznice," povedal prokurátor.

Ukrajinský denník Segodňa dnes s odvolaním sa na spolupracovníkov Tymošenkovej napísal, že vedenie jej parlamentnej frakcie si kladie za cieľ previezť odsúdenú z Charkova prinajmenšom aspoň do Kyjeva. Vedenie strany Vlasť a parlamentného Bloku Julije Tymošenkovej údajne dostalo pokyn "zalarmovať svetovú verejnosť na základe diagnózy, ktorá znemožní liečbu v Charkove".

V Kyjeve by podľa ukrajinského denníka mala Tymošenková bližšie k svojim stúpencom, k parlamentným štruktúram i k tlači a boj za svoje oslobodenie by mohla viesť s väčšou účinnosťou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu