Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Vrah si vo väzení užíval podporu, získal vyše 22 tisíc

Ilustračné foto
Ilustračné foto

NEW YORK/LOS ANGELES - Usvedčený vrah Anthony Garcia (26) si počas pobytu vo väzení v Spojených štátoch prišiel v prepočte na viac ako 22 tisíc eur. Jeho príbuzní pre neho stále poberali podporu v nezamestnanosti. Časť peňazí pritom dostával na účet sám Garcia, časť členovia jeho domovského gangu. Informoval o tom denník The Los Angeles Times

Polícia kvôli tomu zatkla vrahovho otca Juana Garciu a jeho dve známe. Obvinila ich z podvodu a ďalších trestných činov. Garcia by mal za normálnych okolností, ak by nebol vo väzení, nárok na 1600 dolárov podpory mesačne, a tak medzi októbrom 2008 a marcom 2010 získal neprávom takmer 30.000 dolárov (viac ako 22 500 eur).

"Je dosť znepokojivé, keď niekto sedí vo väzení a poberá podporu v nezamestnanosti," povedal hovorca šerifa losangeleského okrsku Mike Parker. Neuviedol pritom, či nejaké obvinenie čaká aj Garciu.

Muž na seba pritom upozornil už vlani. Polícii sa vďaka jeho tetovaniu podarilo vyriešiť dlho neobjasnenú vraždu. Na Garciovej hrudi bola detailne zachytená scéna z vybavovania účtov medzi miestnymi gangmi z roku 2004.

Policajti pôvodne krátko zadržali Garciu kvôli menšiemu priestupku a pred prepustením ho do databázy vyfotografovali bez trička. Podobný proces je u členov losangeleských gangov obvyklý, podľa tetovania napríklad môžu svedkovia nejakého napadnutia útočníkov identifikovať.

Garciovo tetovanie však bolo nezvyčajné a upútalo pozornosť policajta, ktorému sa v roku 2004 nepodarilo objasniť vraždu Johna Juareza. Na Garciovej hrudi boli všetky detaily z miesta činu - predajňa alkoholu, pred ňou zastrelený muž ležiaci presne tak, ako ho policajti našli, dokonca aj vianočné svetlá na streche predajne. Na zabitého strieľal vrtuľník, čo je prezývka, pod ktorou Garcia vystupoval vo svojom gangu.

Polícia Garciu znova zatkla a do cely s ním umiestnila agentov prestrojených za iných členov losangeleských gangov. Garcia sa im priznal, že dávno neobjasnenú vraždu skutočne spáchal. Priznanie spoločne s tetovaním potom poslúžili ako hlavné dôkazy pre jeho usvedčenie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu