Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Liek na krízu a veľká hrozba: Vytlačia sa stovky miliárd eur!

ilustračné foto
ilustračné foto

PRAHA - Európska centrálna banka (ECB) sa hodlá v posledný februárový deň napumpovať do finančného európskeho systému závratnú sumu peňazí. Tá by sa mala pohybovať minimálne v sto miliardách eur. Podľa niektorých analytikov by mohlo ísť dokonca až o bilión eur.

ECB ponúkne jednotlivým bankám v rámci 17-člennej eurozóny neobmedzené úvery s jednopercentným úročením. Takúto aukciu trojročných pôžičiek ECB prvýkrát uskutočnila vlani v decembri. Banky si vtedy vypožičali takmer 500 miliárd eur a aukcia výrazne pomohla zlepšiť náladu na trhoch.

Podľa českého analytika Marka Hatlapatku zo spoločnosti Cyrrus môže tentoraz pre väčší balík peňazí k vypožičaniu hrať fakt, že banky sa ďaleko menej boja negatívneho efektu kvôli tomu, že si likviditu vzali. Aj pre "zdravé" banky môže byť totiž lákavé si za týchto podmienok požičať a investovať tak tieto lacné peniaze do cenných papierov s vyšším výnosom.

"Cennými papiermi podľa zámeru ECB môžu byť okrem iného aj vládne dlhopisy problémových krajín eurozóny. Druhým použitím, ktoré sa ponúka, je odkúpenie vlastných dlhopisov bánk," pripomenul Hatlapatka s tým, že oboje by malo mať po decembrovej skúsenosti pozitívny efekt na výnosy dlhopisov na trhu, a teda aj dôveru na finančných trhoch.

Podľa analytika Václava Frančeho z Raiffeisenbank tieto neštandardné operácie ECB eurozónu sami o sebe nezachránia. "Zachránia ju jedine reformy zadlžených krajín. Operácie ECB okrem iného zmiernia paniku na finančných trhoch do doby, než sa prejaví efekt reforiem," uviedol France.

Ako uviedol analytik Miroslav Novák zo spoločnosti Akcenta, primárnym účelom tejto akcie je poskytnúť bankovému sektoru dostatok likvidity a zabrániť tomu, aby banky prestali požičiavať finančné prostriedky ako na medzibankovom trhu, tak vo vzťahu klient - banka. Podobne podľa analytika Miroslava Frayera z Komerčnej banky je základným cieľom týchto operácií poskytnúť bankovému sektoru prostriedky, ktoré potom ďalej požičajú nebankovým inštitúciám.

Výhody v krátkodobom horizonte spočívajú podľa Frayera predovšetkým v podpore medzibankového trhu a financovania podnikov. "V dlhodobom období samozrejme veľmi uvoľnená menová politika, práve aj vďaka týmto operáciám, prináša mnohé riziká napríklad v podobe vysokých inflačných tlakov či prehnane vysokom raste úverovej činnosti," zakončil Frayer.

"Tým, že sa bankám dodá ďalšia likvidita, sa zrejme krátkodobo situácia na trhoch upokojí, ale rozhodne nevyrieši dlhodobé problémy eurozóny a problémy s deficitmi jej nekonkurencieschopných krajín," je presvedčený analytik Juraj Šimek zo spoločnosti Citfin s tým, že pod povrchom budú problémy eurozóny ďalej pretrvávať a narastať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu