Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Gazprom obvinil Ukrajinu, že odčerpala časť plynu určeného pre Európu

MOSKVA/KYJEV - Ukrajina nelegálne odčerpala počas niekoľkých februárových dní okolo 40 miliónov kubických metrov ruského plynu určeného pre európskych odberateľov.

Povedal to dnes výkonný riaditeľ ruského plynárenského koncernu Gazprom Alexej Miller počas rokovaní s ruským prezidentom Dmitrijom Medvedevom. Zároveň dodal, že takáto situácia poškodila Gazprom na jeho reputácii, ako aj finančne.

Ukrajinská plynárenská spoločnosť Naftogaz však obvinenia Gazpromu ostro odmietla. Ako informovala, Naftogaz neodčerpal z objemu plynu určeného na tranzit do európskych krajín od začiatku tohto roka ani jeden kubický meter.

Koncom januára a začiatkom februára sa dodávky plynu z Ruska do európskych krajín skomplikovali po tom, ako silné mrazy v Rusku zvýšili dopyt po plyne na domácom trhu. Navyše, nástup mrazov aj v strednej a západnej Európe zvýšil dopyt aj v tejto oblasti, čo Gazprom nedokázal pokrývať. Začiatkom tohto týždňa však spoločnosť oznámila, že dodávky plynu obnovila v plnej miere. Informovala o tom agentúra RIA Novosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu