Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Nemci chcú za prezidenta Gaucka, nepáči sa im Wulffov dôchodok

Joachim Gauck
Joachim Gauck (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Nadpolovičná väčšina Nemcov by ako svojho budúceho prezidenta rada videla bojovníka za ľudské práva z čias komunistickej NDR Joachima Gaucka (72). Ukázal to prieskum bulvárneho denníka Bild am Sonntag. Vládna koalícia konzervatívcov a liberálov je v otázke možnej podpory Gaucka rozdelená, uviedla agentúra DPA.

Nemeckí politici pokračujú v hľadaní nástupcu prezidenta Christiana Wulffa, ktorý v piatok kvôli sérii škandálov z tohto úradu odišiel.

Gaucka by v prezidentskom kresle chcelo podľa prieskumu Bildu 54 percent Nemcov. O tom, kto sa prezidentom stane, však nerozhodnú občania, ale Spolkové zhromaždenie tvorené poslancami a zástupcami regionálnych parlamentov. Gauck, ktorý po páde Berlínskeho múru viedol úrad dokumentujúci aktivity východonemeckej tajnej polície Stasi, bol súperom Wulffa v predvlaňajšej prezidentskej voľbe. Wulff ho vtedy porazil až v treťom kole.

Aj keď Gaucka aspoň podľa prieskumu Bildu podporuje nemecká verejnosť, konzervatívci (CDU / CSU) kancelárky Angely Merkelovej ho nechcú. V tom sa rozchádzajú so svojim koaličným partnerom, liberálmi (FDP). Gauckovu kandidatúru dnes jednohlasne podporilo vedenie FDP. Táto strana naopak nemieni podporiť potenciálnych kandidátov, akých navrhuje CDU / CSU: niekdajšieho evanjelického biskupa Wolfganga Hubera alebo bývalého ministra životného prostredia Klausa Töpfera.

Wulff od konca minulého roka čelil rastúcemu tlaku kvôli odhaleniu jeho väzieb na vplyvných podnikateľov ešte v čase, keď zastával post premiéra spolkovej krajiny Dolné Sasko.

Merkelová už v piatok povedala, že jej stredopravá koalícia sa bude snažiť nájsť takého kandidáta, ktorý bude prijateľný aj pre opozičné strany. Nová hlava štátu by mala byť známa najneskôr 18. marca.

Väčšina Nemcov chce, aby sa exprezident Christian Wulff vzdal svojej penzie po tom, ako rezignoval pre korupčné obvinenia. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky zverejnenej dnes v novinách Bild am Sonntag.

Sedemdesiatosem percent respondentov sa nazdáva, že by Wulffovi nemali každý rok vyplácať 199.000 eur ako prezidentský dôchodok. Aj niekdajší prezident Walter Scheel vyzval Wulffa, aby sa po svojej piatkovej rezignácii tohto dôchodku vzdal.

"Ak by to urobil, znovu by nadobudol akú-takú dôveryhodnosť u ľudí," uviedol 92-ročný Scheel. Vláda zatiaľ neschválila uznesenie, ktorým by mu udelila penziu. O tej niektorí právni experti hovoria, že je len pre tých, ktorí odstúpia zo zdravotných alebo politických dôvodov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu