Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Napriek kríze je svet šťastnejší než pred štyrmi rokmi

Ilustračné foto
Ilustračné foto

NEW YORK - Napriek ekonomickej kríze, vojnám a prírodným katastrofám sú dnes ľudia vo svete šťastnejší než pred štyrmi rokmi. Najspokojnejší sú pritom obyvatelia Indonézie, Indie a Mexika, zatiaľ čo na opačnom konci rebríčka skončili Maďari, Juhokórejčania a Rusi.

Vyplýva to z nového medzinárodného prieskumu spoločnosti Ipsos, ktorá oslovila vyše 18.000 ľudí v 24 krajinách po celom svete.  

Viac ako tri štvrtiny respondentov (77 percent) vyjadrilo spokojnosť so svojím životom a takmer štvrtina (22 percent) z nich sa označila za veľmi šťastných.

"Nejde však len o ekonomiku alebo blahobyt... Niekedy je najväčším šťastím varené jedlo či strecha nad hlavou. V globále zostávajú hlavným dôvodom (šťastia) vzťahy," John Wright, zdôraznil viceprezident Ipsos Global.

Za veľmi šťastných sa považuje 51 percent Indonézanov a 43 percent Indov a Mexičanov. Prvú päťku najspokojnejších krajín uzatvárajú s 30 percentami Brazília a Turecko.

Posledná priečka patrí Maďarom, medzi ktorými sa našlo len šesť percent veľmi šťastných ľudí. Medzi respondentmi v Južnej Kórey to bolo sedem, v Rusku osem, v Španielsku 11 a Taliansku 13 percent.

Do strednej časti rebríčka šťastia sa prepadli niektoré z najsilnejších svetových ekonomík, ako sú USA. Kanada či Británia.

Medzi regiónmi vedie v podiele šťastných ľudí Latinská Amerika, nasledovaná Severnou Amerikou, Ázijsko-tichomorským regiónom, Blízkym východom a Afrikou. Nízky, len 15 percentný podiel veľmi šťastných ľudí má Európa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu