Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Mrazivé počasie v Európe si vyžiadalo už 540 obetí

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

EURÓPA - Na najmenej 540 sa zvýšil počet obetí, ktoré si vlna extrémne mrazivého počasia vyžiadala v uplynulých desiatich dňoch v Európe.

Iba v krajinách západného Balkánu zomrelo na následky podchladenia 28 ľudí, polovica z nich v Srbsku, ďalší ôsmi v Bosne a Hercegovine, traja v Chorvátsku. Po jednej obeti si teploty hlboko pod bodom mrazu vyžiadali aj v Albánsku, Čiernej Hore a Macedónsku.

Vo vojvodinskej metropole Nový Sad namerali včeera ráno rekordných mínus 27 stupňov Celzia. V tejto situácii zostali pre poruchu rozvodnej stanice teplárne obyvatelia viacerých obvodov mesta dočasne bez kúrenia.

Srbská vláda rozhodla kvôli súčasnej situácii o predĺžení mimoriadnych školských prázdnin do 18. februára.

Rekordne nízke teploty namerali dnes aj v susednom Chorvátsku, kde prudký nárazový vietor komplikoval dopravnú situáciu. Miestne úrady vyzvali občanov, aby sa zásobili liečivami, ako aj palivom, pretože treba rátať s ďalšou vlnou mrazivého počasia. V Záhrebe komplikovala situáciu nedisciplinovanosť majiteľov budov, pričom 50 dostali pokutu za neodstránenie snehu a ľadu z chodníkov.

V Bulharsku padli teplotné rekordy v deviatich lokalitách. Najnižšie, na mínus 28,6 stupňa, klesla ortuť teplomerov vo Vidine, kde prerušili trajektovú dopravu.

 V Poľsku sa síce mrazy zmiernili, nič to však nezmenilo na fakte, že pribudli ďalšie obete zimy,  predovšetkým v dôsledku podchladenia i množstva otráv kysličníkom uhoľnatým. Od konca januára registrujú v krajine už 87 takýchto obetí, z toho tri v ostatných 24 hodinách, čím sa Poľsko spoločne s Ukrajinou radí medzi štáty s najvyšším počtom úmrtí počas prebiehajúcej zimy.

Prítomnosť ľadových krýh si vynútila uzavretie kanálu Rýn-Mohan-Dunaj, čo ochromilo riečnu dopravu smerujúcu z východoeurópskych krajín do severoeurópskych prístavov. V Nemecku už v stredu, po druhý raz počas tejto zimy, preventívne napojili na sieť aj rezervné elektrárne.

Zo zajatia trojmetrových más snehu sa niekoľko obcí v okolí juhotalianskeho Melfi pokúšali dostať príslušníci ozbrojených síl. Predpoveď meteorológov Talianov, podobne ako Rakúšanov alebo Nemcov, priveľmi nepotešila, pretože signalizuje ďalší prídel snehu v nasledujúcich dňoch. V Ríme bude od piatka platiť pre motoristov povinnosť používať snehové reťaze.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu