Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

V Česku budú prezidenta voliť už občania, nie poslanci

Václav Klaus
Václav Klaus (Zdroj: SITA)

PRAHA - Horná komora českého parlamentu v stredu schválila novelu ústavy, ktorá zavádza priamu voľbu prezidenta. Nástupcu súčasnej hlavy štátu Václava Klausa by mali Česi vyberať už v budúcom roku. Pre zavedenie priamej voľby hlasovalo 49 senátorov, 22 bolo proti a štyria sa zdržali.

Poslanci o tejto téme diskutovali viac ako päť hodín. Najintenzívnejšie proti priamej voľbe prezidenta vystupoval podpredseda Senátu Petr Pithart. Podľa neho ide o "nelogický a riskantný" zásah do českej ústavy. Naopak, bývalý premiér Jiří Paroubek si myslí, že táto zmena "posilní demokraciu" v krajine.

Priamu voľbu prezidenta ešte v decembri schválila dolná komora českého parlamentu. Svoju kandidatúru v budúcoročných voľbách už ohlásil niekdajší predseda úradníckej vlády a v súčasnosti jeden z najpopulárnejších politikov Jan Fischer. Okrem neho je zatiaľ jediným známym záujemcom o najvyšší štátny post líder vládnej TOP 09 a minister zahraničných vecí Karel Schwarzenberg. Svoju kandidatúru zvažuje aj bývalý premiér Miloš Zeman.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu