Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Sarkozy a Merkelová varujú: Čas pre Grécko sa kráti

Sarkozy a Merkelová
Sarkozy a Merkelová (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Nicolas Sarkozy vyzvali v pondelok Grécko na plnenie reforiem, ku ktorým sa Atény zaviazali výmenou za prísľub ďalšej finančnej pomoci a zdôraznili, že bez dohody s Európskou úniou, Európskou centrálnou bankou (ECB) a Medzinárodným menovým fondom (MMF) zadlžená krajina nezíska nový úverový program.

"Chceme túto dohodu (o druhom úverom programe, pozn. red.),“ povedal Sarkozy. "Lídri Grécka prijali záväzky a musia ich bezvýhradne rešpektovať ... Európa je miesto, kde má každý svoje práva a povinnosti. Čas sa kráti, treba to uzavrieť, treba to podpísať,“ zdôraznil. Sarkozy a Merkelová vystúpili na spoločnej tlačovej konferencii po tom, čo o situácii v Grécku rokovali ministri kľúčových rezortov vlád v Paríži a Berlíne.

"Chceme, aby Grécko zostalo v eurozóne. Aby sme to povedali jasne, tento názor zdieľame obaja,“ povedala nemecká kancelárka. "Hovorím ale tiež, že nový program pre Grécko nemôže byť, kým sa nedosiahne dohoda s trojkou (EÚ, ECB a MMF, pozn. red.) ... Všetci tí, ktorí v Grécku nesú zodpovednosť, musia vedieť, že od tejto pozície neustúpime,“ zdôraznila kancelárka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu