Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Predvolebné fiasko Sarkozyho: Pred vajciami zaliezol do kaviarne!

Sarkozy sa pred vajíčkami kryl dáždnikom Zobraziť galériu (3)
Sarkozy sa pred vajíčkami kryl dáždnikom (Zdroj: SITA)

BAYONNE - Francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho včera v meste Bayonne, ktoré navštívil v rámci kampane pred prezidentskými voľbami, privítal rozhnevaný dav. Veľkú časť protestujúcich tvorili príslušníci miestnej baskickej menšiny, ktorí svoj názor vyjadrili naozaj veľmi razantne. Pred bučiacimi demonštrantami a vajíčkovým útokom musel utiecť do blízkej kaviarne.

Štvrtkové predvolebné stretnutie úradujúceho francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho so svojimi voličmi v regióne Akvitánsko poznačili potýčky polície s davom nepokojných občanov. Tí okamžite po Sarkozyho vystúpení z vozidla v centre mesta Bayonne začali na svojho lídra pokrikovať a hádzať vajíčka, čo ho donútilo ukryť sa v neďalekej kaviarni, kde sa mal stretnúť so svojim prívržencami.

Predvolebné fiasko Sarkozyho: Pred
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Stalo sa tak krátko pred jeho plánovaným odchodom na summit Európskej únie do Bruselu. Vypätú situáciu musela upokojovať prítomná polícia, pričom stovky zhromaždených vyzývali 57-ročného šéfa Elyzejského paláca, aby "vyšiel von". Skandovali zároveň heslá na podporu jeho súpera v aprílových voľbách, socialistu Francoisa Hollanda. Podľa aktuálnych prieskumov verejnej mienky sa ich preferencie už takmer vyrovnali a nový francúzsky prezident by mal vzísť až z májového druhého kola.

V kaviarni Sarkozy odsúdil "násilie menšiny a ich neprijateľné správanie". Prezident v nej pobudol asi hodinu a pri tej príležitosti si pohovoril s miestnymi obyvateľmi. Medzitým však protestujúci vonku bombardovali vajíčkami bariéry, ktorými policajti kaviareň obohnali. "Tu sme vo Francúzsku, na území francúzskej republiky a prezident republiky pôjde kamkoľvek," vyhlásila hlava štátu v kaviarenskom azyle. Sarkozy podnik opustil v sprievode poriadkovej polície a chránený dáždnikom.

Predvolebné fiasko Sarkozyho: Pred
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

 

Takmer tri milióny Baskov žijú na území severného Španielska a juhozápadného Francúzska. Vznik samostatného štátu si 40 rokov trvajúcou násilnou kampaňou chcela vynútiť organizácia Baskicko a jeho sloboda (ETA) . Tá však svoje aktivity oficiálne ukončila v októbri, dovtedy jej členovia pripravili o život stovky ľudí. Drvivá väčšina Baskov majúcich vlastný jazyk a kultúru žije v španielskom autonómnom spoločenstve Baskicko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu