Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Tomáša (†23) a jeho záchrancov pohltil Atlantik: Čo bolo príčinou obrovskej tragédie?

Tomáš a rozbúrené pobrežie Galície Zobraziť galériu (2)
Tomáš a rozbúrené pobrežie Galície (Zdroj: elprogreso.galiciae.com)

BRATISLAVA/MADRID - Smrť mladého Tomáša Velického, ktorého v piatok spolu s jeho záchrancami pohltili vody Atlantického oceánu, šokovala jeho rodinu aj kamarátov. Na študenta manažmentu spomínajú na sociálnych sieťach aj v blogoch. Čo zapríčinilo tragédiu, pri ktorej vyhasli až štyri ľudské životy?

Tomáš bol v La Coruni, ktorá leží v španielskej Galícii, v rámci študentského programu Erazmus. V osudnú noc spolu s kamarátmi žúroval. Po tom, ako povymetali niekoľo barov, nadránom sa rozhodli ísť aj na pláž. 

Alkohol im asi zahmlil úsudok a skupinka sa rozhodla, že sa napriek zime a rozbúrenému oceánu osvieži vo vode. Tomáša odrazu nebolo, pohltili ho obrovské vlny. Mladíka chceli zachrániť traja policajti, ktorí boli v tom čase mimo službu. Niekoľkometrová vlna však aj ich zmietla do mora a zahynuli. 
 
Ako uvádza španielsky portál El Progreso, zatiaľ sa našlo len telo jedného z nich. Po Tomášovi a jeho dvoch záchrancoch zatiaľ márne pátrajú. Akciu totiž stále marí rozbúrené more. 
 
Španielsky minister vnútra Jorge Fernández sa rozhodol uctiť si hrdinských záchranárov, ktorí obetovali svoje životy. Jeden z nich, ktorého telo sa našlo, už dostal zlatú medailu im memoriam a ďalších to pravdepodobne čaká.
 

Záchranná akcia Španielov prebieha už štvrtý deň:

Tomáša (†23) a jeho
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: elprogreso.galiciae.com)

 

Všetci, ktorí sympatického Bratislavčana poznali, sú z tragédie v šoku. Tomášov otec Peter, ktorý dnes cestuje do Španielska, uviedol, že nepraje nikomu zažiť to, čo musel v posledných hodinách zažiť on. Syna obraňuje. Podľa neho nikdy neholdoval alkoholu, cigaretám ani "čomukoľvek inému".
 
Z tragédie sa nevedia spamätať ani mladíkovi kamaráti, ktorí na internete zverejňujú sústrastné texty. "Zmocnila sa ma neopísateľná bezmocnosť a vôbec som nevedel, čo mám robiť," uviedol na svojom blogu jeden z nich. Tomáša považuje za "legendu Fakulty Manažmentu UK" a najmä za správneho človeka. Ľudí, čo ho poznali, vyzval, aby na jeho pamiatku zapálili sviečku.  "Tomáš bol človek, čo dokázal v hocijakej situacii vyčarovať úsmev," dodal ďalší kamarát.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu