Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Španielski hrdinovia, ktorých pri záchrane Tomáša pohltil Atlantik: Ocenia ich!

Traja hrdinovia: Uctili si ich aj v rodnej krajine Zobraziť galériu (3)
Traja hrdinovia: Uctili si ich aj v rodnej krajine (Zdroj: erizo403-3.blogspot.com)

BRATISLAVA - Posmrtné ocenenie dostanú traja španielski policajti, ktorý pred niekoľkými týždňami zahynuli pri pokuse zachrániť mladého slovenského študenta Tomáša Velického z vôd rozbúreného Atlantiku. Minister vnútra Daniel Lipšic im udelil medailu za obetavosť.

Ako informoval hovorca rezortu Gábor Grendel, medaila za obetavosť je ocenenie, ktoré zvyčajne dostávajú slovenskí policajti za hrdinský čin. "Personálny rozkaz podpísaný ministrom vnútra dnes odišiel diplomatickou poštou na slovenský zastupiteľský úrad v Španielsku," uviedol s tým, že ocenenie odovzdá pozostalým slovenský veľvyslanec v Španielsku Ján Škoda v spolupráci so miestnym ministerstvom vnútra.

"Španielski policajti obetovali vlastný život, aby sa pokúsili zachrániť život niekoho druhého, v tomto prípade nášho občana. Žiaľ, nepodarilo sa to. Ide o veľkú tragédiu a toto ocenenie je symbolickým vyjadrením sústrasti zo strany Slovenskej republiky," zdôvodnil minister svoje rozhodnutie. Je to historicky po prvý raz, kedy sa takáto medaila udeľuje zahraničným policajtom. Javier López López, Rodrigo Maseda Lozano a José Antonia Villamor Vázquez boli členmi Národnej polície Španielskeho kráľovstva.

Tragédia sa odohrala v druhej polovici januára v španielskej La Coruni, ktorá sa nachádza v Galícii na pobreží Atlantického oceánu. Tomáš bol v meste v rámci študentského programu Erazmus. V osudnú noc spolu s kamarátmi žúroval a skupinka sa nadránom rozhodla ísť aj na pláž.

Tomáša však odrazu nebolo, pohltili ho obrovské vlny. Mladíka chceli zachrániť traja policajti, ktorí boli v tom čase mimo službu. Niekoľkometrová vlna však aj ich zmietla do mora a všetci zahynuli.

Tomáš a rozbúrené pobrežie Galície

Španielski hrdinovia, ktorých pri
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: elprogreso.galiciae.com)

Zábery z niekoľkodňovej pátracej akcie:

Španielski hrdinovia, ktorých pri
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: elprogreso.galiciae.com)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu