Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Armáda USA začala šetriť, zbaví sa takmer 100 tisíc vojakov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

WASHINGTON - Americké ministerstvo obrany vo štvrtok zverejnilo plány, podľa ktorých by sa mal počet príslušníkov armády Spojených štátov znížiť až o 13 percent. Informoval o tom šéf Pentagonu Leon Panetta.

Počet amerických vojakov má do roku 2017 klesnúť až o takmer 100-tisíc a rozpočet ministerstva obrany by sa mal v priebehu nasledujúcich rokov znížiť o 450 miliárd dolárov (asi 350 miliárd eur).

Reformu americkej armády predstavil ešte začiatkom januára samotný prezident Barack Obama. Obranné sily USA majú byť odteraz síce menšie, ale akcieschopnejšie a údernejšie. Spojené štáty chcú svoju armádnu prítomnosť zvýšiť predovšetkým na Blízkom východe, aby tak boli schopné odvrátiť prípadný útok zo strany Iránu. Washington má obavy aj z rastúcej dominancie Pekingu a svoje armádne jednotky v Juhočínskom mori chce preto takisto posilniť. Operácie proti povstalcom v Iraku a v Afganistane budú "menej prioritné" a Američania stiahnu tisícky vojakov aj zo základní v Európe.

Obamova stratégia sa odteraz podľa analytikov sústredí predovšetkým na odvracanie bezpečnostných hrozbe zo strany Číny a Iránu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu