Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Vtáčia chrípka má v Ázii ďalšiu obeť, 5-ročné dievčatko!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

JAKARTA - Už tretí človek podľahol tento týždeň v Ázii vtáčej chrípke. Najnovšie potvrdenou obeťou sa stalo päťročné dievčatko z Indonézie. Nákaza zabíjala aj vo Vietname a v Kambodži.

Dievčatko zomrelo v pondelok v nemocnici v indonézskej metropole Jakarte. Indonézske ministerstvo zdravotníctva dnes oznámilo, že niekoľko laboratórnych testov potvrdilo v dievčatkinom tele prítomnosť vírusu H5N1.

Už začiatkom januára zomrel na vtáčiu chrípku jeden z príbuzných Indonézanky, ktorý žil v rovnakom dome ako ona. Obaja sa podľa predpokladov nakazili od chorých holubov.

Infekcia, ktorá hubí hydinové chovy v Ázii od roku 2003, si vyžiadala aj v pondelok život 18-ročného mladíka pracujúceho na kačacej farme vo Vietname. V stredu jej podľahol dvojročný chlapec v Kambodži.

Indonézia je najhoršie postihnutou krajinou sveta; od roku 2003 tu má vtáčia chrípka na svedomí smrť 152 ľudí. Na celom svete registruje Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) cez 340 ľudských obetí tejto choroby. Druhou najhoršie zasiahnutou krajinou je Vietnam s 59 mŕtvymi.

Vírus H5N1 sa podľa doteraz známych informácií nemôže prenášať z jedného človeka na druhého a ľudia sa môžu nakaziť iba od vtákov. Odborníci sa však obávajú, že ak by vírus zmutoval a začal sa šíriť aj medzi ľuďmi, mohol by vyvolať pandémiu vtáčej chrípky.
  

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu