Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Grécko je úplne bez peňazí, dopúšťa sa svätokrádeže!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

ATÉNY - Zadlžená grécka vláda zúfalo hľadá akékoľvek zdroje príjmu. Rozhodla sa preto, že Akropolu a ďalšie antické pamiatky môžu odteraz slúžiť na reklamné účely, informoval grécky denník Elefheros TypoAkropola. Podľa reakcií ďalších médií ide ale podľa niektorých Grékov takmer o svätokrádež.

Doteraz si Grécko svoje pamiatky úzkostlivo chránilo. Napríklad fotografovať alebo filmovať Akropolu, symbol klasického miestneho umenia a kultúry, bolo pre reklamu doteraz prísne zakázané. Podľa ministerského obežníka natáčací deň celovečerného filmu na nej stojí 1600 eur. Poplatok za každú nakrúcanú sekundu reklamy má stáť od desať do sto eur.

Firmy budú môcť tiež na Akropole organizovať rôzne akcie ako napríklad módne prehliadky. Zaplatiť by mali desať percent z rozpočtu, ale najmenej 3000 eur za každý deň konania. Plagát s gréckou pamiatkou v pozadí pre firemné účely bude stáť 1000 eur, fotografovanie za účelom predaja pohľadníc s týmto objektom 300 eur.

Podľa gréckeho ministerstva kultúry nové príjmy využijú na údržbu a opravy pamiatok a tiež na výplaty zamestnancov dozerajúcich na bezpečnosť. Podľa úradu, ktorý vyčlenil na reklamné účely celkovo 117 objektov a na kultúrne podujatia 189 pamiatok, bude ale ich využitie aj naďalej podliehať istému obmedzeniu.

"Prenajímajú Parthenon!," dramatizoval včera situáciu ľavicový denník Elefhteros Typos. "Možno ho nepredávame, ale určite ho dávame do nájmu. Áno, počuli ste dobre," prízvukujú ďalšie médiá, ktoré hovoria priamo o "šoku".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu