Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Slovákov v Rakúsku museli hospitalizovať pre omrzliny

Ilustračné foto
Ilustračné foto

NEUENKIRCHEN - Dvoch Slovákov, ktorí sa počas víkendovej túry na dolnorakúsky Schneeberg (2076 m) dostali do ťažkostí, prepravil dnes v skorých ranných hodinách vrtuľník rakúskeho ministerstva vnútra do nemocnice vo Viedenskom Novom Meste.

Informáciu priniesla popoludní rakúska tlačová agentúra APA s odvolaním sa na policajné zdroje.

Podľa nich sa traja Slováci vo veku 30, 31 a 33 rokov vybrali v sobotu o deviatej hodine na túru a boli na ňu vybavení aj adekvátnym výstrojom. Najstarší z nich sa v poludňajších hodinách rozhodol pre návrat, kým dvaja jeho krajania pokračovali v túre aj napriek extrémnym poveternostným podmienkam, sneženiu, zlej viditeľnosti a nárazovému vetru dosahujúcemu rýchlosť až 80 km/hodinu.

V búrke prišiel 31-ročný muž o helmu a oba rukavice. Privodil si omrzliny druhého a tretieho stupňa na tvári i na oboch rukách. Jeho kolega utrpel takisto omrzliny a zranenie v ramennej oblasti. Noc zo soboty na nedeľu prečkala dvojica v jednej z chát, do ktorej dorazila okolo 17.00 hod. Záchranárov informoval o Slovákoch ich 33-ročný kolega v nedeľu ráno.

Prvej pomoci sa dvojici v chate dostalo od dvoch záchranárov, ktorí mali službu v neďalekej chate a vystúpili po prvej informácii k poškodeným. Keďže počasie nedovoľovalo stále prevoz do údolia, záchranári najskôr prepravili Slovákov na iné miesto, kde prečkali ďalšiu noc. Až dnes bolo možné nasadiť vrtuľník a zorganizovať tak prevoz dvojice do nemocnice.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu