Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Vtáčia chrípka sa šíri, zistili nové ohniská nákazy!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

HANOJ - Odborníci vo Vietname objavili niekoľko nových ohnísk nákazy vtáčou chrípkou. Úrady už kvôli tomu zlikvidovali takmer 3000 kusov hydiny. Vietnam patrí ku krajinám, ktoré sú od roku 2003 najviac postihnuté vtáčou chrípkou v juhovýchodnej Ázii.

Pri delte rieky Mekong v provincii Tien Giang vírus napadol 2500 kusov hydiny. V provincii Ha Giang pozitívne testovali ďalších 450 kurčiat, ktorá ihneď zabili, uviedli veterinári.

Vírus sa prenáša na ľudí, ktorí voči nemu nie sú imúnni. Vedci už dlhšie majú obavy, že zmutuje do formy, ktorá by sa rozšírila po celom svete a zabila by milióny ľudí.

V Číne úrady oznámili minulý týždeň prvý prípad úmrtia človeka po nákaze vtáčou chrípkou po roku a pol. Podľa informácií agentúry Nová Čína pritom obeť nebola posledný mesiac pred svojou smrťou v priamom kontakte s hydinou ani neopustila juhočínsky Šenčen susediaci s Hongkongom, kde dlhodobo žila.

V posledných rokoch sa ohniská nákazy objavili v rôznych častiach sveta, predovšetkým vo východnej Ázii. Od roku 2003 bolo oficiálne zaznamenaných 336 obetí vtáčej chrípky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu